Babasının cenaze namazını kılmayan padişah

93. İslâm halifesi, 14. Osmanlı hükümdarı 1. Ahmet, 14 yaşında tahta çıktı ve 14 yıl hüküm sürdü. Tahta oturduktan sonra sünnet oldu. Osmanlı’nın en eli kanlı padişahlarından 3. Mehmet’in 2. oğluydu; annesi Yunan/Rum asıllı olduğu ileri sürülen Helen adlı Handan Sultan’dı.

8 Nisan 1590’da Manisa’da dünyaya geldi. Ağabeyi Şehzade Mahmut, babası tarafından boğdurularak öldürüldü. Padişahlık için yeterince tecrübeli değildi; ama çok iyi eğitim almıştı; ana dili gibi Arapça ve Farsça bilirdi.

Bazı tarihçilerin yazmaktan çekindikleri gibi, kuvvetli bir iddiaya göre babasının cenaze namazına katılmadı. 3. Mehmet, 20 Aralık 1603’de kalp krizi geçirip aniden öldü. Cenaze namazı Ayasofya Camii’nde kılınacaktı.

Şeyhülislâm Ebü'l Meyamin Mustafa Efendi saraya haber yollayıp, yeni hükümdarı cemaate davet etti. Ama gelen cevap manidardı: Yeni hükümdar, kardeşlerini taht için öldürten/boğdurtan babasının cenaze törenine katılmayacaktı.  Dediği gibi de yaptı. 3. Mehmet, 19 erkek kardeşini ve oğlunu boğdurmuştu.

haberin etiketleri
kemal sunal zekı alasya metin akpınar şener şen
ayen gruda. adile naşit perrran kutman halit akçatepeoya aydoğan münir özkul
Reklamlar