Home
10 Ocak 2022 ( 987 izlenme )
Reklamlar

Ekonomist Atilla Yeşilada'dan kritik uyarı! O tarihe dikkat...

Ekonomist Atilla Yeşilada'dan kritik uyarı! O tarihe dikkat...
Ekonomist Atilla Yeşilada'dan çok kritik açıklama geldi. Yeşilada Amerika Merkez Bankası FED'in faiz artırmaya başlayacağını söyledi ve tarihi verdi.

 
Ekonomist Atilla Yeşilada'dan çok kritik açıklama geldi. Yeşilada Amerika Merkez Bankası FED'in faiz artırmaya başlayacağını söyledi ve tarihi verdi.

En son 2008 yılındaki mali krizde yüksek enflasyon gören ABD'liler uzun yılların ardından %7 bandından enflasyon gördü. Enflasyonun yükselmesi nedeniyle Fed'in şahin bir politika izleyeceği bir süredir ekonomistler tarafından tahmin ediliyordu.

ABD FAİZ YÜKSELTECEK: GÜÇLÜ DOLAR GELİYOR
Fed'in faiz yükseltmesi ise ekonomistler tarafından dolar kurunun dünya genelinde değer yükselmesi ile sonuçlanacağını ifade ediyor. Yani diğer ülkelerin para birimleri dolar karşısında değer kaybedecek.


Ekonomist Atilla Yeşilada Paraanaliz'de yazdığı son köşe yazısında Fed'in faiz yükselteceğine işaret etti. İşte Yeşilada'nın o yazısı:

IMF çok hızlı gelişen Omicron vakaları yüzünden Global Gönünüm Raporu’nu 2 hafta ötelediğini açıklamadan ve Fed “Omicron, Momicron, ben dört nala faiz artıracağım, sonra da bilanço daraltacağım, sevenler arkamdan gelsin” diye nara atmadan önce, bellibaşlı mali varlıkların performansı hususunda oldukça geniş çoğunluğu kapsayıp, gayet de makul görünen bir öngörü dizini vardı:


Gösterge 10 yıl vadeli ABD devlet tahvili getirisi 2022 sonunda %2 civarında gerçekleşir.

Dolar Endeksi 2022’de en fazla %1 prim yapar.
S&P500’de ayı pazarı yok, ama primler de tek hanede kalacak.
Brent petrolün $80/varilin üstüne çıkması zor.
Gıda emtialarında ufak çaplı artışlar sürecek.
Altın $1.500/onsa kadar gerileyebilir.
Euro/dolar değer kaybetmeye mahkum.
Gelişmekte Olan Piyasalar (GOP, Gelişmekte OIan Ülkeler = GOÜ) menkul değerleri  hala cazip, ama ralli 2Y2022’de.
Kriptolar: Çoğunluk rallinin süreceğini destekliyor.


KIRILGAN PİYASA VURGUSU
Bu senaryo bir hafta içinde çöpe atılacak galiba. Bunun nedenlerini birlikte inceleyelim ve başlıca mali varlık gruplarını nasıl etkileyeceğini anlamaya çalışalım:

Fed hem faiz artıracak, hem de likiditeyi beklenenden çok daha çabuk emecek. Ek olarak faiz artırımlarının 2023’de de sürmesi mümkün.

ABD devlet tahvillerinde bu senaryonun fiyatlanması vahşi bir ayı pazarına dönüşebilir. Artık 2 yıl vadeli DİBS’de getirisinin %2’yi denemesi akıl dışı değil. 10 yıl vadede ise aniden %3 getiri konuşulmaya başladı.

Önerilen Videolar

Reklamlar

Bunlar da İlginizi Çekebilir

Tv Ekranlarında ki Ünlü İsimlerin Unutulmaz Gafları Siyasi kulislerin derin adamı Hakan Aygün Kılıçdaroğlu'nun gizli planını ve seçimden sonra atacağı adımı açıkladı Ceviz Yaprağının Faydaları Popstar Firdevs şimdi ne yapıyor, kiminle evlendi?