HENÜZ DUYMADIĞINIZ KURAN'DAN EN GÜZEL KIZ İSİMLERİ |

3153 izlenme 30 Mayıs 2021
Reklamlar
HENÜZ DUYMADIĞINIZ KURAN'DAN EN GÜZEL KIZ İSİMLERİ |
videolu haber


Dünyanın en güzel duygularından birisi evlat sahibi olmaktır. Anne, baba olmaya hazırlanan bireyler bebeğinin cinsiyeti için sabırsızlandığı kadar ona koyacağı isim için de heyecanlanır. Kuranda geçen kız bebek isimleri, hayata ilk adımı atan kız evlatlarının dünyada olduğu kadar ahret yaşantısında da gururla taşıyabilmesi ve onu cenab-ı hakkın katında en güzel şekilde temsil etmesi açısından büyük bir itinayla araştırılmalıdır. 
Yeni doğan çocuğa kısa süre içinde güzel bir isim koymak anne ve babaların en önemli görevlerindendir. Çocuğa konulan isim hem bu dünyada hem de ahirette geçerlidir. Rasulullah (sav) kötü bulduğu bazı isimleri değiştirme yoluna gitmiştir. Yine konulması gereken güzel isimler hakkında bilgiler vermiş, zaman zaman bizzat kendileri de çocuklara isimler vermiştir.

Rasulullah (sav) güzel isim koymanın önemini şöyle açıklıyor: “Sizler kıyamet günü isimlerinizle ve babalarınızın isimleriyle çağrılacaksınız. Öyleyse isimlerinizi güzel yapın.” (Ebu Davud, Edeb 69)
Hiç kimse kıyamet günü Allah (c.c.)’ın hoşlanmayacağı isimle O’nun karşısına çıkmak istemez. Öyleyse gelim Kuranı Kerimde zikredilen ve güzel olan isimlere bir göz atalım.
SİDRA/SİDRE
‘Andolsun onu, Sidretü'l-Müntehâ'nın yanında önceden bir defa daha görmüştü.’Necm 13-14
Sedir ağacına teşbih edilen, yedinci kat gökte meleklerin ulaşamadığı bir makamın ismi veya Cennetteki çok yapraklı ve çok gölgeli bir ağaç manalarına gelir.
SECA
‘’Ve sükûnete kavuştuğunda geceye yemin olsun..’’ Duha 2
Gecenin sakinliği ve denizdeki dalgaların durulup sakinleştiği anlamlarına gelir. Osmanlıca da ise kuşların cıvıltısını andıran ses manalarına gelir.
EFNAN
‘’İki cennet de çeşit çeşit ağaçlarla doludur.’’ Rahman 48
Cennetteki çeşitli ağaçlar, çeşitli sanatsal güzellikler manalarına gelir. Kuran’da Rahman suresi 48. ayette geçmektedir.
İLAF
‘’Kureyş'e kolaylaştırıldığı, evet, kış ve yaz seyahatleri onlara kolaylaştırıldığı için onlar, kendilerini açlıktan doyuran ve her çeşit korkudan emin kılan şu evin Rabbine kulluk etsinler.’’ Kureyş suresi
Kolaylaştırmak, sevmek, emniyet, güven ve ülfet-kaynaşma anlamlarını taşır. Bu isim Kureyş suresinde bulunur.
LEYAL
Arapça gece anlamına gelen "leyl" kelimesinin çoğul şekli geceler anlamındadır. Sukunet manalarına da gelir. Kuranı kerimde Fecr suresinin 2. Ayetinde zikredilmiştir.
RAVZA
‘’İman edip iyi işler yapanlara gelince, onlar, cennette nimetlere ve sevince mazhar olacaklardır.’’ Rum 15
Çimeni, ağacı bol olan yer, Cennet bahçesi anlamlarına gelir. Ravza-i Mutahhara da; Rasulullah’ın medfun olduğu mekan cennet bahçesidir. Kuranda Rum Suresi 15. ayetinde geçer.

EBRAR
‘’Şüphesiz iyi kimseler, Naim cennetindedirler.’’ Mutaffifin 22
Anlam olarak iyi huylu, doğru ve dürüst kimse demektir. Bu ismin anlamı, bütün iyilik ve güzellikleri üzerinde taşıyan kimseleri ifade eder.
SENA
‘’Bu bulutlardan çıkan şimşeğin parıltısı, neredeyse gözleri alır.’’ Nur 43
Nur suresinin 43. ayetinde geçen kelime şimşeğin parıltısı anlamındadır. Allah'ın yaratma kudretini anlatan bu ayette şimşeğin yaradılışından çıkarılacak dersler ele alınmıştır. Şayet peltek ‘se (ث)’ ile kullanılırsa övgü manalarına gelir.
TESNİM
‘’Onun karışımı "tesnim"dendir. (Kokusu ve lezzetiyle en rahatlatıcı ve ferahlatıcı bir şerbettir.)’’ Mutaffifin 27
Cennette bir pınar, su kaynağı, cennet çeşmesi, cennetteki ırmaklardan birinin adı anlamlarına gelir. Kuran’da Mutaffifin Suresi 27. ayette geçer.
SENABİL
‘’Allah yolunda mallarını harcayanların örneği, yedi başak bitiren bir dane gibidir ki, her başakta yüz dane vardır. Allah dilediğine kat kat fazlasını verir..’’ Bakara 261
Kuranda bakara suresi 261. Ayette başaklar anlamında zikredilmektedir
MİHAD
‘’Biz yeryüzünü bir döşek, dağları da birer kazık yapmadık mı?’’ Nebe 6
Mihad ismi, döşek, sergi, düz arazi, beşikteki bebek ve ailenin göz bebeği manasına gelir. Nebe Sûresi'nin 6. ayetinde geçmektedir.
BEYZA
‘’Ve elini (cebinden) çıkardı. Birdenbire o da seyredenlere bembeyaz görünüverdi.’’ Araf 108
Çok beyaz, daha ak, çok temiz ve lekesiz, günahtan kaçınmış ve günahla kirlenmemiş kimseler manalarına gelir.
Rabbim evlatlarımızı hayırlı eylesin.

Bunlar da İlginizi Çekebilir

SİHİRLİ ANNEM'İN MİNİK TOPRAK BEBEĞİYDİ...SON HALİNİ GÖREN ŞAŞTI KALDI Telefonla Tuvalete Giriyorsanız Yandınız! 14 yıl boyunca ekranlardan evlerimize konuk olan, severek izlediğimiz BİZİMKİLER dizisinde rol alan oyuncular şimdi ne yapıyor? Kalın Bağırsak Kanserinin En Büyük Bulgusu