kuru öksürük

İnsanlarda kuru öksürük görünmesi üst solunum yolu hastalıkları başta olmak üzere birçok hastalığın belirtisi olarak bilinmektedir. Doğru bir tedavi için öksürüğe neden olan hastalığın teşhisi ve değerlendirilmesi oldukça önemlidir.

Öksürük Nedir: Öksürük bir hastalık olmamakla beraber vücudun boğaz ve solunum yollarını temizlemeye çalıştığı savunma mekanizmasıdır. Öksürükler balgamlı, balgamsız veya kronik, AKUT şeklinde iki çeşit olarak sınıflandırılmaktadır. Kuru öksürük boğazda gıcıklık hissine neden olmaktadır. Genellikle 3 haftadan uzun süren öksürüklere kronik öksürük denilmektedir. Akut öksürük ise faranjit, sinüzit, nezle ve benzeri sebeplerden oluşur.



Kuru Öksürük Neden Olur? Balgam görülmeyen öksürük türüne Kuru Öksürük denilmektedir. Kuru öksürükler birçok rahatsızlığın nedeni olarak ortaya çıkabilir. Ateş, halsizlik ve mide bulantısı ile birlikte olmadığı hallerde ciddi bir hastalık belirtisi değildir. Ancak kuru öksürük genellikle grip, geniz akıntısı, astım, faranjit, kalp yetmezliği, akciğerde sıvı toplaması nedenleriyle ortaya çıkmaktadır.

Kuru öksürük uzun süre devam ederse boğazda tahriş ve akciğerlerde ağrıya neden olabiliri. Kuru öksürük atakları bazı insanlarda baş ağrısı, baş dönmesi ya da bayılma ile sonuçlanmaktadir. Hatta çok şiddetli öksürükler kasları olabileceği için bazı insanlarda idrar kaçırma Göğüs kafesinde ağrılı fıtık olma ihtimali de bulunmaktadır. Kuru öksürüğün yanı sıra aşağıda sıralanan belirtiler bulunuyorsa doktora görünmekte fayda vardır.



Nefes darlığı

Bacak şişmesi
Uzun süren yüksek ateş
Gece terlemesi
Kanlı balgam
Öksürülmediği zaman göğüs ağrısı
Halsizlik
Hırıltı
Iştah kaybı
Reklamlar