Home
10 Ocak 2022 ( 1047 izlenme )
Reklamlar

Market Fiyatları Düşecek Mi?

Dolar kurunun 18 lira seviyelerine kadar yükseldiği süreçte market ürünlerine yapılan zamlar alım gücü düşen vatandaşı çaresiz bıraktı. Hükümet yetkilileri ise doların yükselişini engellemek amacıyla bir dizi önlem kararı aldı. Alınan önlem kararlarıyla birlikte Türk lirası birkaç günlük süreçte yüzde 35 oranında değer kazanırken, dolar kuruysa 11 lira seviyelerine kadar geriledi. Birkaç aydır dalgalı bir şekilde yönünü tam olarak belirlemeyen dolar 13 lira ile 14 lira seviyeleri arasında stabil bir hale geldi.


 
Dolar seviyesindeki hızlı düşüş vatandaşı sevindirirken, akıllara market ürünlerindeki etiket fiyatlarının ne zaman düşeceği sorusunu getirdi. Ticaret Bakanı Mehmet Kuş konuya ilişkin önemli açıklamalarda bulunurken, doların yükseldiği süreçte hızla yapılan zamların geri alınması gerektiğini açıkladı.

‘Biz de Fiyatlarda Gevşeme Bekliyoruz’
Bakan Kuş, AK Parti Meclis grup toplantısı sonrasında basın mensuplarının yönelttiği sorulara yanıt verdi. Bakan Kuş, ‘Kur fiyatlarındaki düşüş etiketlere ne zaman yansıyacak?’ sorusuna “Döviz kurunda sert düşüş yaşandı. Yaşanan düşüşün etiketlere yansıyacağını düşünüyoruz. Fiyatlarda gevşeme yaşanmasını biz de bekliyoruz.” yanıtını verdi.


 
Market Fiyatları Düşecek Mi?
Tüketici Dernekleri Federasyonu yetkilileri de konuyla ilgili açıklamalarda bulundu. Dolar kurunda yaşanan sert düşüşün un, süt, şeker, sıvıyağ gibi temel gıda ürünlerine hızla yansıtılması gerektiğine değinen yetkililer, market sahiplerinin vatandaşa kolaylık sağlamasının bir zorunluluk olduğunu dile getirdi. Konuyla ilgili olarak açıklamalar yapan Tüketici Dernekleri Federasyonu Başkanı Aziz Koçal, döviz kurundaki yükselişin sıkıntısını tüketicilerin çektiğini, fiyatların hızlı bir şekilde ağustos ayından önceki seviyelere düşürülmesi gerektiğini aktardı.

Tüketicilerin sorunlarını dile getiren Koçal, dolar kurunun yükselişi sebebiyle yapılan zamların tüketicilerin et, süt, yumurta gibi ürünlere erişimini zorlaştırdığını belirtti. Koçal, başta hükümet yetkilileri olmak üzere üreticilere ve tedarikçilere çağrıda bulundu. Tüketicinin yaşadığı sıkıntıların fark edilerek buna yönelik çözümler üretilmesi gerektiğinin altını çizen Koçal, yetkililerin çalışmalarını hızlandırması gerektiğinin altını çizdi.



Stoktaki Ürünlere Zam Yapıldı’
Koçal ürünlere yapılan zamların yalnızca doların yükselişinden kaynaklanmadığını dile getirdi. Tüketicileri zor durumda bırakan zamların fırsatçılık olduğunu aktaran Koçal, stoklarda yer alan ürünlerin dahi zamlanarak satışa sunulduğunu belirtti.

‘Yerine Koyma Maliyeti Adı Altında Fiyatları Arttırdılar’
Ankara Sanayi Odası Başkanı Nurettin Özdebir’de konuyla ilgili açıklamalarda bulundu. Özdebir bazı tedarikçilerin fırsatçılık yaparak henüz maliyetlere yansımamasına karşın kur fiyatlarındaki yükselişi sebep göstererek ürünlere zam yaptığını aktardı. Yerine koyma maliyeti adı altında fırsatçılık yapıldığının altını çizen Özdebir, yaşanılan süreç içerisinde olayın terse döndüğünü ve doların düştüğünü hatırlattı. Ürünlere doların yükselişini bahane ederek zam uygulayanların, yükselişte olduğu gibi düşüşte de kur fiyatlarını etiketlere yansıtmaları gerektiğinin altını çizdi.

‘Birkaç Gün İçerisinde Gevşeme Bekliyorum’
Ankara Ticaret Odası Başkanı Gürsel Baran’da yeni yılla birlikte ürünlerde indirimler oluşabileceğini ve fiyatlarda gevşeme yaşanacağını belirtti. İnşaat malzemeleri üreticilerinin düşüşü hemen fiyatlara yansıtarak yüzde 10 indirimler uyguladığını hatırlatan Baran, tüm sektörlerin bu uygulamayı örnek alması gerektiğini söyledi.

Kur fiyatlarının stabil hale geldiğini belirten Baran, üretici ve tedarikçilere şu anda herhangi bir mali yük olmadığını dolayısıyla indirim uygulayabileceklerini aktardı. Kur fiyatlarını bahane ederek zam yapanların aynı amaç ve hedef doğrultusunda kur fiyatlarındaki düşüşü etiketlere yansıtmaları gerektiğini duyurdu.

Önerilen Videolar

Reklamlar

Bunlar da İlginizi Çekebilir

VÜCUDUNUZ KALP KRİZİ GEÇİRMEDEN 1 AY ÖNCE UYARIYOR Tımarhanede delilere test yapıyorlarmış. HERKES BU BEBEĞİ GÖRMEYE GELİYOR Ev yapımı doğal öksürük şurubu Ayrıntılar>>