Home
10 Ocak 2022 ( 2800 izlenme )
Reklamlar

Son ankette AKP'ye soğuk duş: Oylar eridi, halk erken seçim istiyor

Sosyo Politik Saha Araştırmaları Merkezi'nin yaptığı son ankete göre AKP'nin oy oranında ciddi düşüş var. Ekonomik krizin sorumlusu AKP'nin ekonomiyi düzelteceğine olan inanç da oldukça düşük.


Sosyo Politik Saha Araştırmaları Merkezi, 28 Aralık 20212 Ocak 2022 tarihinde gerçekleştirdiği gündeme ve seçmen eğilimine dair Türkiye geneli anket çalışmasını paylaştı.

İstanbul, İzmir, Ankara, Konya, Samsun, Trabzon, Bursa, Muğla, Antalya, Adana, Mersin, Erzurum, Ağrı, Kars, Diyarbakır, Şanlıurfa, Mardin, Batman, Van, Siirt kentlerini kapsayan 20 ilde 1876 kişi ile yapılan anketten çarpıcı sonuçlar çıktı.

Ankete katılan vatandaşlara “Sizce Türkiye'nin En Önemli Sorunu Nedir?” sorusu soruldu. Bu soruya katılımcıların; %65,6’sı “Ekonomik Kriz/İşsizlik”, %12,5’i “Demokrasinin Olmayışı”, %9,9’u “Cumhurbaşkanlığı Sistemi”, %5,6’sı “Hukuk Sisteminin Mevcut Durumu”, %5,3’ü “Kürt Sorunu” yanıtlarını verdi.CUMHURBAŞKANLIĞI HÜKÜMET SİSTEMİ "BAŞARISIZ"
“Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'ni başarılı buluyor musunuz?” sorusuna gelen yanıtlar yine çarpıcı sonucu gözler önüne serdi. Katılımcıların toplam %24,3’ü “Başarılı” %60’ı ise “Başarısız” bulduğunu bildirdi. İlk defa oy kullanacakların yer aldığı 1824 yaş grubunun diğer yaş gruplarına oranla daha çok başarısız bulduğu ölçüldü. Bu sonuç, son kuşağı anlamadığını her fırsatta gösteren AKP'nin Z kuşağına hitap edemediğini gösteriyor. “Hükümetin son ekonomi politikasının ülkeyi ekonomik krizden çıkaracağına inanıyor musunuz?" sorusuna katılımcıların %25,9'u "İnanıyorum" derken, %20'si "Kararsızım" dedi. "İnanmıyorum" diyenlerin oranı ise %54,1 oldu. HALK ERKEN SEÇİM İSTİYOR


Araştırmaya göre halkın büyük çoğunluğu "erken seçim" istiyor. Vatandaşlara sorulan, “Türkiye'nin içinde bulunduğu mevcut koşulları göz önünde bulundurduğunuzda, erken bir genel seçime gidilmesi gerektiğini düşünüyor musunuz?" sorusuna %56,9 “Evet”, %24,2 “Hayır” yanıtı geldi.Peki vatandaşlar ittifaklar konusunda ne düşünüyor? Ankette vatandaşlara "Mevcut durumda var olan ittifaklara oy verir misiniz?" sorusu yöneltildi.

Vatandaşların %33,3’ü “Cumhur İttifakına Oy Veririm” derken, %32,7’si “Millet İttifakına Oy Veririm” dedi. Kararsızların oranı %13,2 oldu. “Hayır, Hiçbir Koşulda Oy Vermem” diyenlerin oranı %8,3 olurken, “Oy Verdiğim Parti İçinde Olursa Ancak Oy Verebilirim” diyenlerin oranı ise %12,5 oldu. Bu sonuç da yine ittifakların genişletilmesi çalışmalarının ne denli mühim olduğunu ortaya koyuyor.

Sosyo Politik Araştırma'nın anketinde dikkat çeken bir diğer sonuç ise, Cumhur İttifakı'na en çok kadınların oy vermek istemesi. Erkekler ve 1824 yaş arasındaki grup ise Millet İttifakı'nı tercih ediyor.

AKP'NİN OYU DÜŞTÜ
Katılımcılara, “24 Haziran 2018’de gerçekleşen genel seçimlerde hangi partiye py verdiniz?” sorusu yöneltildi. Katılımcıların %37’si “AKP”, %22,9’u “CHP”, %13,2’si “Oy Kullanmadım” %9,1’i “İYİ Parti”, %8,5’i “HDP”, %7,3’ü “MHP yanıtını verdi.“Bu pazar bir genel seçim olursa hangi partiye oy verirsiniz?" sorusuna verilen yanıtlar ile çarpıcı. AKP'nin oyunun ciddi oranda düştüğü görülüyor.

Buna göre, katılımcıların %27’si “AKP”, %22,9’u “CHP”, %11,9’u “Kararsızım”, %10,3’ü “İYİ Parti”, %9,4’ü “HDP”, %6,3’ü “MHP”, %5,7’si “Oy Kullanmayacağım”, %2,9’u “DEVA PARTİSİ”, %2,1’i “Gelecek Partisi”, %0,7’si “Saadet Partisi” yanıtını verdi.

Önerilen Videolar

Reklamlar

Bunlar da İlginizi Çekebilir

Sen nasıl abisin ya! >> AKP'li 40 vekil hangi parti ile görüşüyor? Yok artık ben şok SAKIN BU ŞEKİLDE TÜKETMEYİN