Kapari turşusu nasıl yapılır? şüphesiz herkes tarafından çok meral edilen soruların başına gelmektedir. Kapari, çoğunlukla Ege ve Akdeniz Bölgelerinin kıyı kesiminde yer alan bölümlerde bolca görülen, yabani bir bitki olma özelliğini göstermektedir. Ege ve Akdeniz Bölgelerinde bolca yetişiyor olmasından tahmin edileceği üzere güneşi çok seven bitkinin toplanması son derece güçtür. Dikenli bir yapıya sahip olan Kapari, pek çok anlamda şifa kaynağıdır. Reçeli ve çayı da yapılabilen bu meyvenin en çok tercih edilen tüketilme biçimi ise şüphesiz turşu şeklindedir.
İçindekiler
1 Kapari Turşusu Nedir?
2 Kaparinin Acısı Nasıl Giderilir?
3 Kapari Faydaları
4 Kapari Turşusu Nefis Yemek Tarifleri
Kapari turşusu için ihtiyaç duyulan malzemeler
Kapari meyvesi (Yarı olgunlaşmış ve yaklaşık 1 kilogram)
5 Diş Kadar Sarımsak
İsteğinize göre bir miktar kişniş
1 litre kadar içme suyu
1 çay bardağı kadar ev yapımı olmasına özen gösterilmesi gereken Elma sirkesi
4 yemek kaşığı kaya tuzu (İri olmasına özen gösterilmeli)
Tercihen 23 adet kadar defne yaprağı
Bu malzemelerin tamamı sağlanması durumunda kapari turşusu için her şey hazır duruma gelecektir.
Kapari turşusu
Kapari turşusu
Kapariler güzelce yıkanmalıdır ve kavanozun en alt kısmına yerleştirilmelidir. Bu işlem sırasında 23 parmak kadar boşluk bırakılmalıdır ve sonrasında diğer malzemeler boşluk bırakılmayacak şekilde kavanoza sıkıca yerleştirilerek kavanoz kapatılmalıdır. Bu noktada hava almadığından emin olmanız gerekmektedir. Bu işlemin tamamlanarak turşunun yenmeye hazır hale gelmesi için yaklaşık olarak serin bir ortamda 10 ya da 15 gün kadar beklemesi gerekmektedir.
Kapari Turşusu Nedir?
Kapari turşusu Nedir? Son dönemde en çok merak edilen soruların başına gelmektedir. Kapari turşusu pek çok konuda şifa kaynağı olmakla birlikte, doğru şekilde hazırlanması durumunda sağlık açısından kritik faydalar içermektedir. Turşu adını aldığı kapari meyvesinden yapılmaktadır. Meyve, güneşi çok seviyor olması bakımından ülkemizde Ege ve Akdeniz bölgelerinde sıklıkla görülüyor olmasına karşın toplaması son derece zahmetlidir.
Akdeniz iklimine uygun özellikli ve kısa boylu olan Kapari bitkisi sert yamaçların güneşe bakan yüzünde bolca bulunabilmektedir. Bitkinin yaklaşık olarak 100 ya da 150 yıl kadar yaşayabiliyor olduğu bilinmekle birlikte, dünya mutfaklarında çok sık tüketilen meyvesi ülkemizde son dönemde tüketilmeye uygun şekliyle günümüzde yeni yeni popüler olmaya başlamıştır. Öte yandan bitkinni ismi yöresel olarak değişiklik de göstermektedir. Kepere, keper, gebere, geber otu ve buna benzer bazı isimlerle anılan bitkinin orijinal ismi Kapari’dir.
Kapari turşusu tüketilmeden önce dikkat edilmesi gerekenlerin başında, bu bitkinin tüketilmeden önce bir süre tuzlu suda ve sonrasında sirkeli suda bekletilmesi gerekliliğidir. En çok tüketim şekli olan turşu haliyle meyvenin tüketilmesi için tomurcuklarını bir süre tuzlu suda bekletildikten sonra, yaklaşık olarak 10 ile 15 gün kadar da sirkeli suda bekletilmesi gerekmektedir. Böylelikle turşu tüketimi için hazır hale gelecektir.
Kapari turşusu
Kapari turşusu
Kaparinin Acısı Nasıl Giderilir?
Kaparinin acısı nasıl giderilir? Sorusu özellikle kapari meyvesi ile turşu yapmak isteyenler için en merak edilen soruların başında gelmektedir. Son derece endemik ve yabani olan bu meyvenin suya yatırılması durumunda ne denli acı olduğu da anlaşılmaktadır. Toplandıktan sonra suya yatırılmasında faydalan olan meyve, gün içerisinde suyunun değiştirilmesini gerektirmektedir. Böylelikle acı giderme işlemi daha da hızlanacaktır. Burada dikkat edilmesi gereken temel mesele su değiştirirken verdiği acı hissidir. Suya biraz yaklaşıldığında acı kendini belirgin edeceğinden, su değiştirme işlemlerini tamamlamak için acı kokusunun bitmesini beklemek son derece kritik bir öneme sahip olmaktadır.
Kapari Faydaları
Kaparinin faydaları saymakla bitmez. Alternatif bir sağlık deposu olan meyve, zorlu işlemlerden geçtikten sonra tüketime hazır hale gelmektedir. Buna karşın bu zorluklara değecek oranda faydaları da bulunmaktadır. En çok tüketim şekli olan turşu haliyle meyvenin tüketilmesi özellikle pek çok konuda fayda sağlamaktadır.
Kaparinin faydaları arasında:
Kilo verilmesini sağlar.
Uzun süreli tokluk hissi yaratır
Gündelik yaşantıda dinç ve dinamik bir özelliğe sahip olunmasını sağlar.
Kronik bir yorgunluk hissine sahip olanlar için bu hissi giderir.
Kemik ve diş gelişimine son derece kritik katkılar sağalar.
Hücre hasarlarının en aza indirilmesini sağlar.
Karaciğer yağlanmalarına karşı mucizevi bir çözüm önerisidir.
Regl düzensizliğini düzenli hale getirir.
Sindirim sistemine katkı sağlar.
Kanser hastaları için alternatif yan katkı sağlamaktadır.
Bu ve buna benzer pek çok şey bulunmaktadır. Meyvenin magnezyum ve kalsiyum bakımından zengin olması özellikle bu elementlerin eksikliği üzerine gelişen rahatsızlıklarda son derece etkili bir çözüm öneri olarak görülmektedir.
Kapari turşusu
Kapari turşusu
Kapari Turşusu Nefis Yemek Tarifleri
Kapari nefis yemek tarifleri açısından da lezzetlere lezzet katma konusunda son derece değerli bir meyvedir. Kapari kullanılarak yemeklere lezzet katmak mümkündür. Özellikle basit ve işlevsel olmayan yemeklere bir miktar kapari katılarak renkli ve sağlıklı hale getirilebilmektedir. Bilineceği üzere kapari meyvesinin yararları saymakla bitmemektedir. İşte kapari ile yapılabilecek yemekler:
Kaparili Somon Carpaccio
Limon ve Kapari Soslu Balık Kek
Kaparili Makarna Sosu
Kaparili Levrek
Kaparili Somon
Kaparili Mantar
Kaparili Rus Salatası
Gibi pek çok yemek üzerine bir miktar kapari ilave edilerek çok lezzetli ve son derece sağlıklı bir hale gelmektedir. Bunlara ek olarak unutulmamalıdır ki kapari en çok turşu hali ile tüketilmektedir ve kapari turşusu her anlamda sağlık deposudur.
Kaynak: wikipedia / thespruceeats