Covid19'u hafif geçirenler dikkat!
2019'dan beri dünya çapında 5.5 milyondan fazla insanın ölümüne sebep olan koronavirüsü bazı insanlarda nasıl daha hafif geçtiğini inceleyen bilim insanları dikkat çekici ve hayati bir geni keşfetti.
Koronavirüs salgınının başından beri kamuoyunda sıklıkla bahsi geçen, “Covid19 testi pozitif çıktı ama semptomları çok hafif” olarak duyduğumuz insanlarla ilgili yeni bir özellikle daha keşfedildi.
İsveç’te yapılan bir araştırmada Covid19’a “doğuştan bağışıklığı” olan kişilerde yeni bir gen keşfedildi.
Sözcü'de yer alan habere göre, İsveç’in saygın kurumlarından Karolinska Enstitüsü’nde görevli bilim insanları, Covid19 bulaşmasını engelleyen yeni bir gen keşfedildiğini duyurdu. Uzmanlar, bu genin SARSCoV2 virüsünü yok edecek proteini üretmek için vücuda bilgi gönderdiğini açıkladı.
“YÜZDE 20 DAHA HAFİF GEÇİRİYOR”
Uzmanlar ataları Afrika’dan gelen her 10 bireyden 8’inde bu genin bulunduğunu aktardı. Bu genin olduğu kişilerde Covid19 hastalığının yüzde 20 daha hafif geçtiği de kayıtlara geçti. Bilim insanları bu genin virüse karşı bir ilaç geliştirmekte kritik bir önemi olduğunu açıkladı.
İsveç’te yapılan ve Nature Genetics’te yayınlanan araştırmada her üç “beyaz Avrupalı”dan birinde bu genin bulunduğunun da altı çizildi. Araştırmayı yöneten isimlerin başında gelen McGill Üniversitesi’nden Brent Richards, “Covid19’a karşı yeni ilaç geliştirirken genetik risk faktörlerini anlamaya başlıyoruz” dedi.
Yeditepe Üniversitesi Hastalıkları Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Meral Sönmezoğlu, koronavirüsü farkında olmadan ya da hafif geçirenlerdeki belirtileri açıkladı.
Tüm dünyada corona virüsüyle mücadele devam ederken, ölü sayısındaki artış engellenemiyor. Öte yandan hastalığı farkında olmadan ya da hafif belirtilerle geçirenlerin sayısının da hayli fazla olduğu söyleniyor.
Bu yüzden başta ABD olmak üzere birçok ülkede bağışıklık kazanan kişileri tespit etmek için hastalığı hafif atlatanlara yönelik testler geliştiriliyor. Yeditepe Üniversitesi Hastalıkları Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Meral Sönmezoğlu, bu konuda merak edilenleri şöyle anlattı.
Kovid19'u hafif geçirip geçirmediğimizi nasıl anlarız? Böyle bir test yapılabiliyor mu?
Kovid19'u toplumda en yoğun 2049 yaş grubu geçiriyor. Ancak bu grubun sadece yüzde 1520'sinde hastaneye başvuracak şiddette belirtiler oluyor.
Hastalığı hafif belirtiler veya tamamen belirtisiz geçirenlerde bir hafta sonra antikor çıkmaya başlıyor ve 2 hafta sonra tespit edilebiliyor. Belirtisiz geçirenler, evinde pozitif çıkan bir hasta olduğu zaman yapılan taramalarda tespit ediliyor. Bu hastalarda antikor gelişip bağışıklık oluyor.
Hafif geçirenlerde ne gibi belirtiler olur?
Bu kişilerdeki en önemli belirti halsizlik ve sırt ağrısı oluyor. Bununla birlikte daha az olmakla birlikte, öksürük ve üşüme, karın ağrısı ve ishal gibi şikayetler yaşanabiliyor.
Bu kişilerin organlarında da hasar kalır mı?
Hafif geçirenlerde hasar hemen hemen hiç kalmıyor.
Kovid19'u bir kez atlatan tekrar geçirebilir mi?
Bu soruya yanıt olarak teorik bilgilerimize dayanarak, “evet geçirebilir” diyoruz. 31 Aralık 2019'dan 15 Nisan 2020 tarihine kadar dünyada görülen 2 milyona yakın vakayla ilgili bilgilere baktığımızda; hastaların iyileştikten sonra yüzde 30 kadarında antikor tespit edilmiş.
Ancak bu antikorların düşük düzeyde olduğu görülüyor. Düşük düzey antikorun ne kadar virüsü yok edebilecek güce sahip olduğunu açıkçası bilmiyoruz.
Dolayısıyla bir kez geçirebilen tekrar geçirebilir düşüncesiyle hareket edilmeli ve salgın pandemi sınırında devam ettiği sürece sosyal mesafeye çok dikkat edilerek, diğer korunma önlemlerine de sıkı sıkıya uyulmalı. Şu anki bilgilerimiz teorik ve bir 6 ay daha hastalığın izlenmesi gerekiyor.