10 yaşlarında bir kız çocuğu var. Görüyorum camdan. Diğerlerine girdi sonra çıktı. Elinde reçete ile sıra ile geziyor belli. En son bana geldi.
Sisteme girdim 22 TL ödeme çıkıyor dedim. “Abi biliyorum ama paramız yok sabahtan beri bu ilaçları alamıyorum.” dedi.
Ama öyle dedi ki, yalan değildi belli ki. Off çektim tamam al bakalım dedim. Evini sordum. Bize çok uzak bir mahalle söyledi.
Neden buraya kadar geldin ki dedim.
Abi kimse senin gibi al git demedi ki deyince, önlüğü çıkardım hadi beraber gidelim eve. Yaklaşık 78 km. yol yürümüş çocuk.
Belki 2030 eczane gezmiş, ama kimse al bakalım dememiş.
Neyse vardık evine, eski yıkık bir sedirde annesi merak içinde.
Fazla uzatmayayım, ilaçları da verdik.
Sonra annesinden izin istedik.
Bir de market ve kasap yapınca, o buzdolabı da dolunca, bu arada eşim de doktor çağırıp ona hem muayene hem de çorba yaptırınca, bayram oldu o küçücük yuva da.
Çıkınca evden Allah’ım dedim.
Ne çok ferahlamışım, iyi ki 22 TL için bende çık dışarı diyerek çocuğu başka eczaneye yollamamışım.
Dükkandan aradılar.
Günlük ciromuzu ikiye katlamışlar.
Cepten giden 22 TL’yi elli defa fazlası ile çıkarmışlar.
Bu arada benim çocuğum olmadı, olmuyor.
Ama artık 10 yaşında bir kızım var. Adı da Bahar…
Alıntıdır
************************
Gözünüzün Etrafında Çıkan Beyaz Sivilcelere Dikkat!
İsim tanıdık gelmeyebilir, ancak bahsettiğimiz bu beyaz noktalar aslında milia kistleri olarak anılıyor. Çok sayıda göründüklerinde, basitçe milia olarak adlandırılırlar . Bu küçük cilt büyümeleri, herhangi bir etnik köken veya yaştaki insanlarda ortaya çıkabilir, ancak özellikle yeni doğan bebeklerde yaygındır. Bu kistler, keratin (bir protein) deri altında (dermis) biriktiğinde ortaya çıkar. Çoğu zaman beyazdırlar, ancak sarımsı renkte olabilirler ve çapları 1 ila 2 milimetre arasında olabilir. Aslında, yenidoğanların% 50'ye varan kısmında görülürler ve en çok alınlarında, yanaklarında, burnunda ve çenesinde bulunurlar. Bununla birlikte, sadece gövdenin üst kısmında ve bebeğin uzuvlarında da görünebilirler. Genelde bu çıkıntılar ağrıya neden olmaz, ancak esas olarak milia ile bazı pürüzlü kumaş türleri arasındaki sürtünmeden dolayı ciltte kızarıklık ve tahrişten muzdarip kişiler vardır. Onlardan nasıl kurtulurum
Onlara ne sebep olur What Are Those White Pimples That Appear Around Your Eyes (Note: Don’t Squeeze Them!) Yeni doğan bebeklerde, milinin kesin nedeni hala bilinmemektedir. Bilim adamları onlarla doğabileceklerinden bile şüpheleniyorlar. Öte yandan, yetişkinlerde, genellikle önceki bir tür cilt hasarıyla bağlantılıdır ve bunlar şunlar olabilir : Kabarcıklı yaralar Yanıklar Uzun vadeli güneş hasarı Uzun süreli steroid krem kullanımı Dermabrazyon veya lazerle cilt yenileme gibi prosedürler Cildin doğal pul pul dökülme kabiliyetinin kaybı (yaşlanma nedeniyle) Çoğu durumda milia ciddi değildir ve birkaç ay içinde kendiliğinden geçer. Her ne kadar cezbedici görünse de, onları kendi başınıza çıkarmaya çalışmak aslında kötü bir fikirdir. Onları sıkarak patlatmaya çalışırsanız, bunun işe yaramadığını ve alacağınız tek şeyin yara izi ve enfeksiyon potansiyeli olan kırmızı, tahriş olmuş bir yüz olduğunu görmekten hayal kırıklığına uğrayacaksınız. Miliyi ortadan kaldırmak için belirli bir tedavi olmasa da , evde yapabileceğiniz, hem onları önlemeye hem de hızlı iyileşmelerini teşvik etmeye yardımcı olabilecek bazı şeyler vardır: Etkilenen bölgeyi her gün yumuşak bir sabunla temizleyin. Gözeneklerini açmak için buhar kullan. Cildinizi haftada 2 ila 3 kez pul pul dökün. Aşırı güneşe maruz kalmaktan kaçının ve güneş kremi kullanın. Kalın kremlerden veya yağ bazlı ürünlerden kaçının. Topikal retinoidleri (A vitamini kremleri veya jelleri) tercih edin. Gözünüzün Etrafında Çıkan Beyaz Sivilceler Nelerdir (Not: Sıkmayın!) Ortaya çıktığında acil tıbbi yardım almaya gerek yokken, kozmetik nedenlerle onlardan kurtulmayı tercih eden insanlar var. Bu durumlarda dermatolog anestezi gerektirmeyen ve steril iğne ile gerçekleştirilen basit bir işlem yaparak yardımcı olabilir . Diğer tedavi türleri de mümkündür, ancak seçeneklerinizi her zaman bir uzman ve doktorunuzla kontrol etmelisiniz.