Home
10 Şubat 2022 ( 367 izlenme )
Reklamlar

Atilla Yeşilada felakete işaret etti: Yaza kadar patlar, değişir

Ünlü ekonomist Atilla Yeşilada, “Mesele Ekonomi” adlı Youtube kanalında ekonomik gelişmeler üzerine kritikte bulundu. Dolar kurunu örtülü şekilde belirli bir aralıkta tutmanın sonuçlarını sıralayan Atilla Yeşilada, Türkiye’de ekonominin yüzde 50 ihtimalle yaza kadar dayanabileceğini savundu.

Atilla Yeşilada taşıma suyuyla değişmenin dönmeyeceğini vurguladı. Kamunun harcamalarının Merkez Bankası’nın sırtına yıkıldığına dikkat çeken ünlü ekonomist Atilla Yeşilada, “ Müdahale edecekse bunu resmi kanalla, KİT’lerle yapsın. Siz bu şekilde yaptığınızda özel sektörü ciddi şekilde bozuyorsunuz. Merkez Bankası’nın resmi rezevlerini mi artırmak istiyorsun. Git dışarıdan 10 milyar dolar borç al, git kasaya koy. Sana mani olan yok ki ama bu şekilde yaptığında özel sektörün ahengini bozuyorsun.” dedi. Atilla Yeşilada gelir dağılımına da dikkat çekerek, “Gelir dağılımını ustaca yapabilsen belki geliri düşük olanların geliri artacak ama geliri daha iyi olanların durumları bozulmamış olacak. Aslında birinden çalarak ötekine veriyorsun ki bu gelir dağılımını yeniden düzenlemenin en kötü yolu. Pastayı küçültüyorsun.” yorumunda bulundu.


EKONOMİDEN GERİYE NE KALDI?
Ekonomiye, dolar kuru ve AKP iktidarına ilişkin çarpıcı ifadeler kullanan Atilla Yeşilada şunları kaydetti:

”Sırada ne var; tarımı soyduk soyabileceğimiz kadar. Bankaları tükettik, kamu bankaları zaten sürekli sermaye enjeksiyonu gerekiyor. Özel bankaların da durumunu bilmiyorum çünkü BDDK’nın mevzuatı bize batık kredilerin ölçme imkanı tanımıyor. Geriye ne kaldı. Sanayicinin elektriğini kestiniz. Bu ne kadar sürecek? Bir noktadan sonra altın yumurtlayan kazların hepsini kümeste boğazlamış olacağız ve bencede o noktaya geliyoruz. Davranışlarınızı değiştirmeyi planlamıyorsanız o zaman bunun arkasında çok derin bir buhran var. Bütün boyutlarıyla bir kaç günde görebiliriz.

AKP SIRTINI DAYADIĞI KESİME ZULÜM YAPIYOR
Elektrik kısıntıları çok ciddi zarar verdi. Elektrik faturaları esnafı öldürüyor. AKP’nin sırtını dayadığı kesime büyük bir zulüm yapılıyor. Esnaf dernekleri sırada kepenk kapatma var biz daha fazla başa çıkamayacağız.

AKP’NİN SİYASİ RAF ÖMRÜ KISALIYOR
Tarım yine AKP’nin oy deposu diyebileceğimiz bir yer. Onlara akılalmaz bir kötülük yapılıyor. AKP şunu anlamıyor. AKP’nin seçmeni de artık müferreh düzeye ulaştı. Bütün bu yapılanlar eskiden bir sınıf çatışması, AKP ile CHP arasında menfaat çatışması olarak algılanabilirdi. Şu anda yapılanlar aslında AKP'nin siyasi raf ömrünü de kısaltıyor. Dolayısıyla hiçbir mantığı yok.

ANKARA’DA BUNA DUR DİYECEK ANLAYIŞ YOK
En çok şundan korkuyorum; Türk milleti kadar sakin ve muhlis bir millet bu soğukta sokaklarda protestolar yapmaya başlıyorsa artık birinin bu duruma dur demesi gerekiyor ama artık Ankara’da o anlayışı göremiyorum.

AVRUPA PAZARINA HÜKMETMEMİZ İÇTEN BİLE DEĞİL
“Elimizde olumlu ne var?” sorusuna Atilla Yeşilada, “Türkiye, savunma sanayinde akıl almaz bir mesafe kaydetti. Ciddi bir girişimci ruhu var. Bunun tezahürlerini video oyunlarında görüyoruz, unicornlar çıkmaya başladı. Türkiye bunları teşvik edebilse çok daha başka bir yere varabilecek. 3 günlük elektrik kesintisiyle bu fırsat kaybolmadı ama elimizde artık Türk sanayicilerinden gelen kesin doneler var. Asyanın tedarik zincirleri Avrupa buraya kaydırıyor. Uzun vadeli düşünebilsek bu ihracatımızı yüzde 2030 artırmamız, yepyeni dallarda Avrupa pazarına hükmetmemiz içten bile değil.

ÇOK DAHA KARLI BİR PROJE
Doğu Akdeniz Boru Hattı projesi öldü. Tamamen Türkiye’yi gıcık etmek çıkmıştı ama belki Kıbrıs’ın katılmıyla İsrail ve Mısır doğalgaz kaynaklarının Türkiye’ye nakledilmesi çok daha kolay ve çok daha karlı bir proje. Siyasi olarak da mantıklı proje. Şu anda AB, Azerbaycan’a gaz diye yalvarıyor artık Rusya’ya bağlı olmak istemiyor.

DOLAR UYARISI! FİYATLAR PATLAR
Merkez Bankası’nın doları kontrol altında tutma politikası başarılı olur mu diye sorduklarında yüzde 50 dedim. Süre kısalıyor ve siz daima başka kaynaklara yük koyuyorsunuz. Riskler şu; bir şekilde turist gelir ama enerji fiyatları patlar istediğini sonuçları elde edemezsiniz. Siyasette maraz çıkar. Sosyal huzursuzluk çıkar. Birileri yine siyasi cinayetlerden bahsediyor. Bunlara dikkat etmek lazım.

BU SİSTEM YAZA KADAR ÇÖKER
Ben şahsen hükümet lideri olsam, bütün yumurtalarımı bu kuru tutma sepetine koymazdım en azından bunu yaparken de diğer politikalarımı dolar kurunda uzun vadeli istikrarı sağlayacak yönde evritmeye çalışırdım ama onların hiçbiri yapılmadığı zaman yüzde 50 yüzde 50. Bir iki tane güvendiğim ekonomist onlar yüzde 51 çöker bu sistem dayanmaz diyor. Yaza kadar veya yaz ortasında.

AKP YA DEĞİŞİR YA DEĞİŞİR
“Türkiye büyük ölçüde yıpranmış da olsa bir demokrasiye sahip ve eğer ideolojik ayrım gözetmeden insanlar sokaklarda ekonomik sıkıntıyı protesto ediyorsa iki tane çok net seçenek vardır ya iktidar değişir ya iktidar değişir

Önerilen Videolar

Reklamlar

Bunlar da İlginizi Çekebilir

Ünlü Sanatçının Kizı Cınsiyet Değiştiriyor Sanatçıların talihsiz yaşantıları MUTLAKA OKU!!!!! Koca Seyit Bilinmeyen Hikayesi