Home
16 Mayıs 2021 ( 4278 izlenme )
Reklamlar

Ben laf olsun diye öyle diyorlar sanıyorum ya.

Kerhane Tatlısının Hikayesi
Kerhane Tatlısı’nın hikayesini sizler için derledik.
Osmanlı Devleti'nin son dönemlerinde sokak başı kerhane bulunurdu. Bu kerhaneler ise halkın yoğun talep gösterdiği kerhanelerdi. Bundan dolayı da kerhane önünde uzun kuyruklar oluşuyordu. Ancak o uzun kuyrukların arasında müşteriler haricinde birileri daha vardı. O da seyyar tatlıcılar.

KERHANE TATLISININ HİKAYESİ

Müşterilere güç kuvvet vermesinden dolayı bu tatlının adı Kerhane Tatlısı olmuştur. Kerhane Tatlısı, bol şerbetli ve gevrek bir tatlıdır. Sütlü Nuriye'nin o fingirdek ama kulağa hoş gelen adı, Şekerpârenin o anlamı güzel ismi,
Dilber Dudağının şairâneliği, sandal sefasının iç serinleten söylenişi, Şöbiyet'in duyulduğunda "Şöbiyet Teyze" havası estiren ağır ismi, Kalburabastı'nın mahalle Kabadayısıvari adının yanında maalesef biraz sonra cenabet olacak yahut az önce cenabet olmuş kirli ellere uzatılan bu tatlıya kerhane tatlısı ismi lâyık görülmüştü.

İşte bu tatlı daha sonra kerhane önlerinde bu isim ile satılmıştır.

*******************

bir başka haber ise şöyle


Bugün sizlerle mükemmel bir tatlıdan bahsedeceğim. Hatay’da müşebbek tatlısı, Adana taraflarında kerhane tatlısı, yurdun diğer yörelerinde ise halka tatlı olarak bilinen en güzel tatlılardan biri. Sizinle bu yazımda halka tatlısına neden kerhane tatlısı deniliyor biraz da bundan bahsedeceğim.

Sizi bilmem ama bana şerbetli tatlı denildiği zaman aklıma ilk halka tatlı geliyor. Adana yöresine yakın yerlerde kerhane tatlısı da denilen bu lezzet, boylu boyunca sarmal ve kanalları olan tercihen sıcak ve çıtır çıtır yenir. Hamuru farklıdır, lokma ya da tulumba tatlısına benzese de tadı onlardan farklıdır. Elbette tahmin edebileceğiniz gibi halkaya benzer yapısından dolayı bu isim verilmiştir. Kerhane tatlısı denilmesinin sebebi ise Adana yöresinde genellikle genelev çıkışlarında bolca satıcının halka tatlı satmasının sonucudur. Tabi Adana’da herkes bu isimle anmıyor, gençler tarafından espri olsun diye kullanılan tabir budur. Müşebbek tatlısı ismi ise Hatay Antakya taraflarında kullanılır ve isim arapçadan gelmedir.

ADANA ÇITIR KERHANE TATLISI
Kerhane tatlısına verilen bu argo isme pek aldırış etmiyorum. Bu ilgi çekmesi amacıyla verilen bir isim. İstanbul, Ankara ya da İzmir gibi büyük şehirlerde kolaylıkla bulunabilen tatlı, Türkiye’nin diğer şehirlerinde bulunamayabiliyor ya da aynı lezzet olmuyor. Ben halka tatlı deyince Adana’yı tek geçerim, damak zevki. Adana yöresinde halka tatlı genellikle masada yenilmez. Satış yapan yerde yağlı kağıtlar vardır. Bir tane kağıt alırsınız, elinizi sürmeden kağıt yardımıyla gözünüze kestirdiğiniz kerhane tatlısı alırsınız ve oracıkta midenize indirirsiniz. Eve götürecekseniz elbette paketleme hizmeti sunuluyor.

Gerçekten hayatınızda hiç yemediyseniz mutlaka en kısa sürede halka tatlı denemelisiniz. Kokusu, çıtır özelliği ve bir de daha yeni çıktıysa sıcak sıcak tüketmek en güzeli. Bir tane kerhane tatlı insanın içini baymıyor. İki tane de eh işte, ama üçüncüyü yerseniz, yarım saat içinde acayip bir enerji gelir ve kanatlanabilirsiniz.

ADANA HALKA TATLI KANATLANDIRIR
Zaten kokusu bile insanı cezbediyor. Çıtır bir halka tatlı renginden belli olur. Hafif kızılımsı olandan almalısınız. Ama daha çıtır bir tane denemek isterseniz koyu kızıl rengi gözünüze kestirmelisiniz. Zaten adından da belli olacağı gibi kerhane tatlısı en güzel sokak tatlıları arasındadır. Mersin taraflarında sarı burma, batı akdeniz taraflarında ise halka tulumba olarak da bilinir.

Önerilen Videolar

Reklamlar

Bunlar da İlginizi Çekebilir

Dünyaya nereye gidiyor dedirten türden bir haber. İnanması Zor Ama Bu Da Oldu! Anne Öz Oğlu İle E-vlendi.. AYRINTILAR>>> Erdoğan mı? Mansur mu? SONUÇ İNANILIR GİBİ DEĞİL İŞTE SONUÇ >>> h O ilimizde bulunan 5 bin yıllık mağara Türkiye’nin 400 yıllık ihtiyacını karşılayacak Döner Yerken İki Defa Düşünün: Dönerde Mide Bulandıran Hile Ortaya Çıktı