Home
02 Şubat 2022 ( 455 izlenme )
Reklamlar

Kapıdaki yeni düşman

Çinli Bilim İnsanları Uyardı Yarasada Ortaya Çıkan Yeni T’ehlike: NeoCoV! Güney Afrika’daki bir y’arasada belirlenen NeoCoV koronavirüsü insan hücrelerine sızmak için Kovid19 ile aynı mekanizmayı kullanıyor. Alman ve Güney Afrikalı bilim insanları, 2011 2012 devresinde, Güney Afrika’nın KwaZuluNatal ve Batı Kap illerinde, yarasa dışkısı misallerini topladı. Bilim insanları, bu ufak y’arasalar arasında dolaşan yeni k’oronavirüslerle ilgileniyorlardı.

13 türe ait 62 yarasanın dışkısını toplayan incelemeciler, lüzumlu RNA’yı teşhis etmek üzere PCR analizi gerçekleştirdi. Örneklerden biri bütün ilgiyleri üstüne çekti. Bu, MERS’in faktör maddesini de sahibi olan bir betakoronavirüstü. Bu betakoronavirüs, Afrika serotin yarasa dişisine ait numunede bulundu. NeoCoV ismini alan virüs bir hayvanda belirlense de bilim insanları bunu MERSCoV’un kökenini çözmede oldukça mühim adım olarak gördü ve bir yazı yayınladı.



ÖNCE DEVELERE BULAŞTI Wolfgang Pbaşkaner ve Jan Felix Drexler özcülüğündeki tetkik grubu, NeoCoV’un, MERSCoV’a neden bulunduğunu meydana koydu. Bu virüs önce develere bulaştı, sonrası yeni özellikler elde edip insanlara geçti. Bu arada Afrika’da MERSCoV’un atasını bulmaya yönelik aramalar devam etti. Amerikalı ve Ugandalı bilim insanları, 2013’te bir yarasada, NeoCoV’a yüzde 91, MERSCoV’a yüzde 87 orhemen benzeyen PREDICT/PDF2180 diye kodlanan diğer bir betakoronavirüs buldu. Bu virüslerin insan bedeninde tutunmaları, SARSCoV2 yani Kovid 19 ile aynı. Bilim insanları, bu virüslerin, antijenik sürüklenme yolu ile adaptasyon üstünden insana bulaşmak gibi saklı potansiyelleri bulunduğu şansına yer sağlıyor. Bu, bilhassa yüksek miktarda mutasyona uğramış Omicron varyantının yaşaması bağlamında ehemmiyet taşıyor.

ÇİNLİ BİLİM İNSANLARI UYARILARDA BULUNDU Çinli bilim insanları, Güney Afrika’daki ‘NeoCoV’ adlı bir koronavirüs türü mevzusu ile alakalı ikazlarda bulundu. Yüksek ölüm ve bulaşma sürati bulunduğu sendrom edilen NeoCoV, yeni bir virüs değil. MERSCoV ile bağlantılı NeoCoV virüsü, 2012 ve 2015 senelerinde Orta Doğu ülkelerinde görülen salgınlarda keşfedildi ve insanlarda koronavirüse neden olan SARSCoV2 ile de benzerlikler taşıyor.

Güney Afrika’daki bir yarasa popülasyonunda keşfedilen NeoCoV’un bugüne kadar yalnızca bu hayvanlar arasında yasenedığı bilinirken, şimdilik hakemli olmayan ve bioRxiv internet sitesinde ön baskı olarak yayınlanan yeni çalışmada, NeoCoV ve yakın akrabası PDF2180CoV’nin birtakım insan çeşitlerini kullanabileceği keşfedildi.

SADECE BİR MUTASYON YETERLİ Vuhan Üniversitesi ve Çin Bilimler Akademisi Biyofizik Enstitüsü’nden bilim adamlarına göre ise, virüsün insan hücrelerine sızabilmesi için yalnızca bir mutasyon yeterli. Araştırmaların bilgilerine göre, yeni koronavirüs ile bağlantılı potansiyel tehlike, ACE2 reseptörüne koronavirüs patojeninden diğer türlü bağlanması. Bu sebepten, solunum yolu hastalığına yakalanmış ya da aşı olmuş şahıslarda meydana gelen antikorlar da, protein molekülleri de NeoCoV’a karşı koruma sağlayamıyor. Çinli incelemecilere göre, NeoCoV, MERSCoV’nin potansiyel olarak entegre yüksek ölüm miktarını (ortalama olarak enfekte olmuş üç şahıstan birinin öldüğü) ve sahip olunan SARSCoV2 koronavirüsünün yüksek bulaşma miktarını taşıyor. Rusya Devlet Viroloji ve Biyoteknoloji Araştırma Merkezi’nden eksperler da, NeoCoV ile alakalı bilgilendirildikten sonra Perşembe günü bir açıklamalarda bulundu.



Açıklamada: “Vector tetkik merkezindeki eksperler, Çinli incelemecilerin NeoCoV koronavirüsü ile alakalı elde ettiği bilgilerin farkında. Henüz sorun, insanlar arasında aktif olarak yaşayabilen yeni bir koronavirüsün meydana çıkması ile alakalı değil” şeklinde konuştu ve Çinli ekibin daha çok çalışma gerektiren potansiyel tehlikeleri sıraladığını ekledi.

İLK KORONAVİRÜS VAKASI 2019’DA NORVEÇ’TE ORTAYA ÇIKMIŞ OLABİLİR
Koronavirüsün kökeni ile alakalı münakaşalar hala devam eder iken, mevzu i ile alakalı yeni bir ilerleme daha yaşandı. Norveç Oslo yakınlarındaki Akershus Üniversite Hastanesi’ndeki bilim insanları, 12 Aralık 2019’da hamile bir kısmından alınan kan numune olarakda pozitif koronavirüs neticesi teşhis ettiklerini açıkladı. Açıklamada bayanın büyük olasılıkla kasım ayının neticesinda ya da Aralık ayının başında enfekte bulunduğu ifade edildi.



Akershus’ta profesör ve başhekim Anne Eskild: “Belirtilerimiz hem Norveç’te hatta dünyadaki korona salgınının tarihini değiştiriyor.” değerlendirmelerinde bulundu. Eskild, verilen beyanatta: “Fransa’daki ilk vaka teşhis edilmeden önce pozitif olan hamile bayanlar üstünde uygulanan 1500 testten dördünü bulduk.” dedi. Profesör Eskild, Norveç’te uygulanan yeni incelemenin virüsün Fransız vakalarından çok önce bulunduğunu gözler önüne serdiğini sözlerine ekledi. Eskild: “Buradan çıkan netice şu ki, çalışma ortamımızdaki bayanlar dünyanın her yerinden bulunduğu için, Çin’de salgın ilan edilmeden önce virüs bütün dünyaya yayılmış olabilir.” şeklinde konuştu. Norveç’te uygulanan çalışmanın sendromlarıı Cambridge Üniversitesi epidemiyoloji ve enfeksiyon dergisinde yayımlandı.

Önerilen Videolar

Reklamlar

Bunlar da İlginizi Çekebilir

Meteoroloji ve Orhan Şen'den yeni hava durumu açıklaması! Hafta sonu kar geliyor İstanbul, Edirne, Antalya... MASTERCHEF BURCU'NUN EŞİNİ GÖREN İNANAMADI A'YR'INTILAR> bakın hangi isim Yeni başbakandan olay sözler