SOYADI OTUZBİR'Dİ BAKIN NE YAPTI Hepimizin bir soyadı var. Kimi anlamlı, kimi komik, kimi insanda değiştirme arzusu yaratan cinsten. Emine Gürsoy Naskali, soyadı hikayelerinin peşine düştü ve ortaya güldüren, düşündüren öyküler çıktı. OTUZBİR: Benimle onlay birlikte gülerdim. Öğretmenlerim, sınıf içi ellerine aldıkları zaman listeyi önce tarar, sonra Şenay Otuzbir derlerdi. Ben de ayağa kalkar, 'Efendim' derdim. Bakarlardı ve oturturlardı. Bütün talebeliğim boyunca bunu yaşadım. Erzurumlu dedem, savaş yıllarında 31 arkadaşıyla, avukat çemberinin ortasında kalmış. Tamamıyasıya bir mücadeleyle hiçbir kayıp vermeden kurtulmuşlar. Daha sonra da otuzbirler diye anılmaya başlamışlar.Dedem de unutamadığı günler anısına soyadını Otuzbirler olarak kaydettirmiş. Sadece Otuzbir olarak geldi. Ağabeyim soyismini Ergenekon olarak değiştirdi. (Şenay Yıldızkapan)
SERTBAŞ: Babamın dedesinin işitme problemi olduğundan etraftaki konuşmaları net olarak algılayamaz ve bunun sonucunda etraftaki kişilere kaba davranırmış. Babamın dedesinin bu davranışından dolayı ailemize Sertbaş soyadı verilmiş. (Mustafa Sertbaş, Edirne Uzunköprü, Kurdu köyü)
BOYLU: Büyük dedemin boyu çok uzunmuş., yaklaşık 2 metre 10 santimetre kadar. Bu yüzden ona Boylu soyadını vermeyi uygun görmüşler. (Esra Boylu)
İŞİTMEZ: (...) Köyde ihtiyar meclisinde bulunan büyük büyük dedem, toplantılarda işine gelenleri duyar, işine gelmeyenleri de duymazlıktan gelirmiş. Soyisim almak için mahkemeye başvurunca onlarda işine gelmeyeni duymadığıdan bu soyadını – İşitmez – vermişler.
Hepimizin bir soyadı var. Kimi anlamlı, kimi komik, kimi insanda değiştirme arzusu yaratan cinsten. Prof. Dr. Emine Gürsoy Naskali, soyadı hikayelerinin peşine düştü ve ortaya güldüren, düşündüren öyküler çıktı.