Listedeki Hastalıkları Olanlara Maaş Bağlanıyor! Başvuru İçin Gecikmeyin! İşte çoğu kişinin haberi olmayan o güvenceler.Malul aylığına ilişkin merak edilenleri yazdı Kamuoyunda malûl aylığı, engelli aylığı ve iş göremezlik geliri çoğunlukla birbiriyle karıştırılıyor. Malûl aylığı, çalışırken ağır tedavi gerektiren hastalık geçirenlere ödeniyor.Ödeme, maluliyet devam ettiği sürece yapılıyor. Sigortalı olarak çalışmaya başlamadan önce engelli olan kişilere malûl aylığı bağlanmıyor. Sigortalı çalışmaya başladıktan önce veya sonra engelli olanlar, belli koşulları yerine getirdiklerinde yaşa bakılmaksızın emekli olma hakkından yararlanıyor. Çalışırken meydana gelen iş kazası ve meslek hastalığı sonucu çalışma gücünü en az yüzde 10 kaybedenlere de sürekli iş göremezlik geliri bağlanıyor.
Maluliyet süresi ayrıca belirtilmeyen tüm kanser hastalıklarında, tanı konulduğu tarihten itibaren bir yıl içinde başvurmak koşuluyla 18 ay süreyle maluliyet aylığı bağlanıyor. Bazı hastalıklarda ise 12 ya da 24 ay süreyle aylık bağlanabiliyor. Kemik iliği nakli yapılanlar 12 ay, kan kanseri tedavisi görenler ve verem hastaları 24 ay malûl aylığı alabiliyor. Bu süreler, tedavisi tamamlanamayanlar için, rapor almak suretiyle uzatılabiliyor.Kanser ve organ naklinin yanı sıra çalışmaya olanak vermeyen genetik hastalıklar, diyabet, MS, parkinson, alzheimer, demans, sara ve bazı psikiyatrik hastalıklar, kalp yetmezliği, sindirim sistemi kanamaları, astım, KOAH, uyku bozuklukları gibi hastalıklar için tedavi döneminde malûl aylığı bağlanabiliyor.
Şunu vurgulamakta yarar var. Hastalanan herkes malûl aylığı alamaz. Malûl aylığı bağlatabilmek için sigortalının veya işverenin talebi üzerine SGK’nın yetkilendirdiği hastanelerin sağlık kurullarınca düzenlenecek raporlar ve dayanağı tıbbı belgeler ile başvuruda bulunmak gerekiyor. İnceleme sonucu çalışma gücünün en az yüzde 60’ını kaybetmiş olduğu SGK Sağlık Kurulu’nca tespit edilen kişilere malûl aylığı bağlanabilir.
Kanser Olup Olmadığınızın Belirtileri Nelerdir...≥≥≥
Kanser en gizli kapalı büyüyen ve çok geç olmadan fark edilemeyen ciddi bir hastalıktır. Her küçük değişikliğe farklı anlamlar yükleyip hastalık hastası olmanın gereği yok ancak bazı değişimler var ki, bunlara karşı dikkatli olmanız gerekiyor.Eğer nefes darlığı veya hırıltınız önceden yokken birden ortaya çıktı ve artık canınızı sıkıyorsa, Geçmeyen öksürüğünüz ve göğüs ağrınız varsa, Devamlı ateşleniyor ve hastalanıyorsanız, Yutkunmakta zorluk yaşıyorsanız, Lenf bezlerinizden herhangi birinde şişlik fark ettiyseniz, Vücudunuz daha kolay morarıyor ve kanamalarınız hızlı bir şekilde durmuyorsa, Kasık ve karın ağrılarınız düzenli hale geldiyse, Şişkinlik yaşıyor ve hızlı kilo alıyorsanız veya ani kilo kaybediyorsanız, Dışkınızda kan görüyorsanız,
Mideniz beslenmenize dikkat etmenize rağmen devamlı rahatsızsa, Meme uçlarında iltihaplanma varsa direkt doktorunuza danışın, çünkü bu bir göğüs kanseri belirtisi olabilir. Adet dönemi normalden uzun ve ağrılı geçmeye başladıysa, Tırnaklarınızda şekil bozuklukları meydana geliyorsa, Yüzünüz kilo almamanıza rağmen daha şiş gözüküyorsa, İyileşmeyen yaralarınız varsa, İştahınız birden kesildiyse ve sürekli tok hissediyorsanız,
Bu belirtilerden birkaçını fark ettiyseniz mutlaka doktorunuzdan randevu alın. Doktorunuzun yardımıyla herhangi bir belirti var ise kolayca tedavi edilecektir. Unutmayın, erken teşhis her hastalıkta en önemli adımdır.