Kadınların Asla Görmezden Gelmemeleri Gereken Akciğer Kanseri Belirtileri Akciğer kanseri, her iki cinsiyet için de ikinci en sık görülen kanser türüdür. Belirtiler ve uyarı işaretleri erkekler ve kadınlar için farklıdır, bu yüzden onları nasıl tanıyacağınızı öğrenmeniz gerekir. Kadınlarda Akciğer Kanseri Kadınlarda akciğer kanseri, adenokarsinom olarak bilinir ve akciğerlerin dış katmanına yayılır. Bu, semptomları tespit etmeyi zorlaştırır ve çoğu zaman, akciğerlerdeki tümör fark edilmeden önce büyür. Başlıca semptomlar bel ve omuz ağrısının yanı sıra fiziksel aktiviteler sırasında nefes darlığıdır. Dikkat etmeniz gereken diğer belirtiler şunlardır: Artan mukus ve mukus renk değişimi; Kan tükürmek; Süregelen öksürük; Balgam ya da kan tükürme; Sert ve hırıltılı nefes alıp verme.
Adenokarsinomun saptanması kolay değildir ve vücudun diğer bölgelerine hızla yayılabilir. Genellikle çok geç fark edilir ve kas kütlesi, baş ağrısı, yorgunluk, iştah kaybı, ani kilo kaybı, kan pıhtıları, boyun ve yüz şişmesi, eklem ve kemik ağrısı, kemik kırıkları ve hafıza kaybı gibi semptomlara neden olur. Kemikler, karaciğer, lenf düğümleri ve adrenal bezlere yayılabilir.
Erkeklerde Akciğer Kanseri Erkekler skuamöz hücreli karsinom adı verilen bir tür akciğer kanserinden muzdariptir. Bu tür kanser, bronşların yakınındaki akciğerlerin orta kısmında gelişir ve hava yollarında tıkanmalara neden olabilir. Bu, hırıltı, kronik öksürük, zatürre ve bronşit gibi tekrarlayan akciğer enfeksiyonları gibi semptomlara yol açar.
Erkeklerde semptomlar daha belirgindir, ancak sigara içenler genellikle bunları görmezden gelir. Akciğer kanserinin erken belirtilerini fark etmek çok önemlidir ve hayatta kalma şansınızı arttırır. Akciğer kanseri çok ölümcül bir hastalık olduğundan, onları başka bir şeyle karıştırmayın.
Tiroid beziniz düzgün çalışmazsa neler olur...≥≥≥
Tiroid bezi insan vücudunda çok önemli rol oynar, birçok aktiviteyi kontrol eder ve hormonların yapımını sağlar. Tiroid bezi, endokrin bezlerinden sadece biridir. Tiroid bozukluğu teşhisi için bu yazıdaki 13 belirtiyi bilmek çok önemlidir. Bu semptomlardan birine sahip olanların kandaki tiroid hormonu seviyesini ölçtürmesi ve bir doktora gitmesi gerekir. Birçok tiroid hastalığı ve bozukluğu vardır ancak bunlardan 2 tanesi çok yaygındır; hipertiroidizm (gerekenden daha fazla tiroid hormonu üretilmesi) ve hipotiroidizm (gerekenden daha az tiroid hormonu üretilmesi). Diğer rahatsızlıklar ise guatr (tiroid bezinin büyümesi), tiroid kanseri, tiroid nodülleri ve tiroditis (tiroid bezi iltihabı)’dir. Hipotiroidizm hipertiroidizmden daha yaygındır ve bu iki rahatsızlık yakın bir şekilde bağlantılı olmasına rağmen, teşhis ve tedavilerinde birçok önemli farklılıklar vardır. İşte tiroid bozukluğunun 13 belirtisi;
Yorgunluk ve uyku bozuklukları Hipotiroidizm: Yorgunluk hipotiroidizmde bir numaralı semptomdur. Sürekli uyumak istersiniz ya da normalden daha fazla uyursunuz ama yine de yorgun, bitkin ve hiç enerjiniz yok gibi hissedersiniz. Hipertiroidizm: Hipertiroidizmi olan bazı insanlar uykuya dalmada güçlük çekerler ve bu nedenle yorgun ve bitkin hissederler. Tiroid bezinin aşırı aktivitesi uykusuzluğa neden olur bu yüzden nabız hızlanır ve geceleri uykuya dalmanızı zorlaştıran ya da gecenin bir yarısı sizi uyandıran bir kaygı oluşur.Kilo değişimleri Hipotiroidizm: Sürekli kilo alıyorsunuz veya kilo vermek çok zor. İşte bu hipertiroidizmin en önemli semptomudur. Metabolizmanızı hızlandırarak kilo verebilirsiniz. Hipertiroidizm: Her zamanki miktarda ve her zamanki yiyecekleri yemenize rağmen kilo veriyor olabilirsiniz.
Mod ve zihinsel değişiklikler Hipotiroidizm: Her zamankinden daha depresif ve daha üzgün hissediyorsunuz. Nedeni; beyninizdeki serotonin hormonu seviyenizi etkileyen tiroid hormonunun çok az olmasındır. Bunu ayrıca konsantrasyonunuzun düşük ve hafızanın zayıf ya da zihninizin bulanık olması olarak ta tanımlayabilirsiniz. Hipertiroidizm: Hipertirodizm anksiyete, panik atak ya da bir türlü gevşeyememe durumuyla ilişkilidir. Aynı zamanda çok fazla tiroid hormonu konsantre olmayı zorlaştırır. Bağırsak problemleri Hipotiroidizm: Çok ciddi ya da çok uzun süren kabızlığınız var. Bu, bağırsak hareketliliğinin azalmasına neden olan hormon seviyelerinin değişikliği yüzünden en yaygın semptomdur.Hipertiroidizm: Diyare ya da huzursuz bağırsak sendromu olabilirsiniz Kas ya da eklem problemleri Hipotirodizm: Uzuvlarınızda birden uyuşma, karıncalanma hissediyorsunuz. Bu durum, tiroid hormonunun çok az üretilerek beyne, omuriliğe sinyal gönderilen sinyallerle bütün vücudunuzun etkilenmesi yüzündendir. Ayrıca kollarınızda ve bacaklarınızda genel kas ya da eklem katılığı, ağrı, zayıflık hissedebilir ya da tendinit olabilirsiniz.Hipertirodizm: Ellerinizle bir şeyler taşırken ya da baş üzeri aktivitelerde ya da merdiven çıkarken zorluk ya da birçok kas ve eklem problemi yaşayabilirsiniz. Düzensiz adet, kısırlık, libido problemleri Hipotiroidizm: Adetiniz ağrılı, daha sık ve daha uzun sürebilir. Ayrıca kısırlık, libido problemleri, hormon değişikleri olabilir. Hipertiroidizm: Adetiniz düzensiz, daha kısa ve daha az olabilir. Ayrıca kısırlıkta (Hipotiroidizm ve hipertiroidizm yumurtlamayı etkiler) olabilir. Saç ve derideki değişimler Hipotiroidizm: Saçınız kuru ve cansız olabilir ve kolay dökülebilir. Bu durum çok az salgılanan tiroid hormonunun saç büyüme döngüsünü azaltmasındandır. Aynı zamanda beklenmedik saç kayıpları ya da kirpik ve kaş kayıpları da yaşayabilirsiniz. Ayrıca metabolizmanızın yavaşlamasından dolayı deri kuruyabilir, tırnaklarınız kolayca kırılır. Hipertiroidizm: Tipik saç dökülmelerine sebep olur, deriniz ince ve hassastır.Vücut sıcaklığı Hipotiroidizm: Elleriniz ve ayaklarınız soğuktur ya da üşümüş hissedersiniz ya da vücut sıcaklığınız sürekli 37 derecenin altındadır. Hipertiroidizm: Bazen çok sıcak hissedersiniz ya da çok fazla terlersiniz. Kolesterol problemleri Hipotiroidizm: Yüksek kolesterol seviyeniz olabilir, diyet, egzersiz ve ilaca rağmen. Hipertiroidizm: Beklenmedik şekilde kolesterol seviyeniz düşüktür.Kan basıncı Hipotiroidizm: Hipotirodizmi olan insanların hipertansiyon olma riskleri 2 ya da 3 kat daha fazladır. Hipertiroidizm: Küçük tansiyonunuz normal seviyede ya da daha düşük olmasına rağmen büyük tansiyonunuz yüksek çıkar. Kalp hızı Hipotiroidizm: Kalp hızınız düşük olabilir. Kalp hızı tiroid hormonu tarafından düzenlenir. Tiroid hormonu yetersizliğinde kalp hızınız normalden 10-20 atım/dakika daha az olabilir. Hipertiroidizm: Kalbiniz daha hızlı atabilir veya çarpıntı ya da üfürüm olabilir.
Tiroid bozukluğu risk faktörleri Bazı insanlar tiroit problemlerine daha yatkındır. Hem genetik hem de çevresel faktörler hipertiroidizm ve hipotiroidizm gelişimine neden olur. Aile Öyküsü: Eğer ailede tiroidi problemi öyküsü varsa, sizin de probleminizin olma ihtimali çok yüksektir. Cinsiyet ve Yaş: Özellikle yaşlı nüfusta kadınlarda daha yüksek oranda görülür, kadınlar erkeklere göre 5 ya da 6 kat daha fazla risk altındadır. Sigara: Sigaranın içindeki siyonid, tiroidin çalışmasına karşı bir rol oynar. Sigaranın tiroid üzerindeki en önemli etkisi hipertiroidizme neden olmasıdır. 1993 yılında The Journal of the American Medical Association’da yayınlanan bir makaleye göre; Graves hastalığı (tiroidin fazla çalışması sonucu boğazın şişmesi ve gözlerin dışarı doğru çıkmasıdır) riskinin içmeyenlere göre iki kat fazla olduğu bulunmuştur.