İŞTE KANSERİN EN SEVDİĞİ BESİN.1. Şeker ve şeker ürünleri Uzun süreli şeker kullanımı nörolojik problemlere sebep olur. Ayrıca hafızayı da zayıflattığı tespit edilmiştir.Öğrenme kabiliyetini zaafiyete uğrattığı da ifade edilmektedir. Bu sebeple şekerden uzak durmak gerekir.2. Alkol lkolün karaciğeri iflas ettirdiği bilinmektedir. Ancak az bilinen diğer etkisi de beyni bitirip tükettiğidir. Sağlıklı düşünme yeteneğini zayıflatır, hafızayı da tüketir. Kısa vadede alkol bırakıldığı takdirde etkileri belli bir düzeyde onarılabilmektedir. Ancak uzun süreli kullanımlarda kalıcı hasarlara da yol açabilir.
3. Fast Food Yakın zamanda Montreal Üniversitesi´nde yapılan bir araştırma fast food ürünlerinin beynin kimyasını değiştirdiğini ortaya koymuştur. Bu da depresyon ve anksiyete sorunlarına yol açmaktadır. Fast Food ürünlerinin içindeki katkı maddelerinin öğrenme bozukluğu, motivasyon eksikliği ve hafıza zayıflığına da yol açtığı kanıtlanmıştır. 4. Kızar4. Kızarmış yiyecekler Bütün işlenmiş yiyecekler kimyasallar, katkı maddeleri, yapay tatlandırıcılar ve koruyucular içerir. Bunlar hem çocuklarda hem yetişkinlerde ciddi beyin hasarlarına yol açar. Kızarmış veya işlenmiş gıdalar beyin sinirlerini zedeler. Bazı yağlar ise diğerlerine göre daha zararlıdır. Doğadaki en toksik ve tehlikeli kızartma yağının ise ayçiçek yağı olduğu tespit edilmiştir. 5. İşlenmiş veya önceden pişirilmiş gıdalar Tıpkı kızarmış gıdalar gibi işlenmiş gıdalar da merkezi sinir sistemine zarar verir. Bu da dejeneratif beyin bozukluğuna yol açar. İleriki yaşlarda Alzheimer´a neden olur. 6. Çok tuzlu gıdalar Tuzun kalbe zarar verdiğini herkes bilir. Bilinmeyen şey ise tuzun içindeki yoğun sodyum beyne de zararlıdır ve düşünme yeteneğini zayıflatır. Zekayı da gerilettiği ispat edilmiştir.
7. Tahıllar Tahılların hepsi beyin fonksiyonlarına zarar verir. Ancak bunun tek istisnası yüzde 100 tam kepekli tahıllardır. Yani tam tahıllar. Eğer çok tahıl tüketirseniz bu hızlı yaşlanmanıza da yol açacaktır. 8. İşlenmiş proteinler Proteinler kas yapıcıdır. Et ise en yüksek kalitede ve en zengin protein kaynağıdır. Ancak sosis, salam, sucuk ve benzeri gıdalar gibi işlenmiş proteinlerden uzak durulmalıdır. Doğal proteinler sinir sistemini yapılandırırken, işlenmiş proteinler tam tersini yapar. Yani sinir sistemini tahrip eder. 9. Trans yağlar Kesinlikle her türlü trans yağdan uzak durulmalıdır. Trans yağlar bir çok ciddi soruna yol açar. Kalp sorunları, kolesterol ve obezite bunların en çok bilinenidir. Az bilinen ise beyne de oldukça zarar verdiğidir. Refleksleri öldürür, beyin işlevinin kalitesini düşürür. Ayrıca felç riskini de maksimum düzeye çıkarır. Alzheimer benzeri etkileri de uzun vadede ortaya çıkar.10. Yapay tatlandırıcılar İnsanlar zayıflamak için şeker yerine yapay tatlandırıcı kullanırlar. Bunların daha az kalori içerdiği doğru olsa da faydasından çok zararı vardır. Uzun kullanımlarda beyin hasarına ve zihinsel bozukluklara yol açar. 11. Nikotin Nikotinin zararları saymakla bitmez. Beyinle ilgili olanına gelince… Vücudunuzun en önemli organı olan beyninize kan gitmesini engeller… Kan gitmezse oksijen de gitmez.. Bu da beyninizin yavaş yavaş ölmesine yol açar. Kılcal damarları tıkadığı için nörotransmitterlerin üretilmesine engel olur ve işlevini engeller… Bu da sinir sistemini tüketir.
Karaciğeri Tamamlıyormuş, Şimdiye Kadar Öğrenseydik Hiç Yemezdik...≥≥≥
Beslenme alışkanlıkları, karaciğer sıhhatini doğrudan etkiliyor. Yağlı gıdaların yanı sıra, şekerli ve tuzlu gıdalar da karaciğer sıhhatine hasar veriyor. Lif oranı yüksek olan besinlerin karaciğerin en iyi biçimde çalışmasına dayanakçı olabileceğini belirten uzmanlar, kutulu atıştırmalıkların hasarları mevzusunda uyarıyor.Beslenme alışkanlıkları, karaciğer sıhhatini doğrudan etkiliyor. Yağlı gıdaların yanı sıra, şekerli ve tuzlu gıdalar da karaciğer sıhhatine hasar veriyor. Lif oranı yüksek olan besinlerin karaciğerin en iyi biçimde çalışmasına dayanakçı olabileceğini belirten uzmanlar, kutulu atıştırmalıkların hasarları mevzusunda uyarıyor. Beslenme ve Perhiz Uzmanı Özden Örkcü, karaciğer sıhhatini pozitif ve negatif etkileyen gıdalar hakkında ehemmiyetli bilgiler verdi.
AMBALAJLANMIŞ ABUR-CUBUR BESİNLERİ SINIRLAYIN! “Cips ve unlu mamuller ile alakalı problem genellikle şeker, tuz ve yağ ile doldurulmuş olmalarıdır” diyen Beslenme ve Perhiz Uzmanı Özden Örkcü, “Çalışmak için yanınızda sıhhatli atıştırmalık bulundurun. 10-12 adet yer fıstığını robottan sürükleyip, natürel bir fıstık ezmesi elde edip yanında bir dilim elma ile yiyebilirsiniz. Ya da kuru kayısı veya hurma arasına ceviz yerleştirerek mini sıhhatli atıştırmalık sandviçler elde edebilirsiniz. Bu tanımlar, tatlı krizlerinize de birebir” teklifinde bulundu.LİFLİ BESİNLER, KARACİĞER ARKADAŞI! “Lif oranı çok fazla olan besinler karaciğerinizin en iyi biçimde çalışmasına dayanakçı olabilir” diyen Özden Örkcü, “Güne şahane bir biçimde başlamak için yulaf ezmesini deneyin. Araştırmalar, karaciğer hastalıklarından uzak durmanın yollarından birinin bazı ekstra kilo ve karın yağlarını atmanız olacağını söylüyor” biçiminde konuştu.
PATATES KIZARTMASI VE HAMBURGER SİROZA YOL AÇIYOR! Patates kızartması ve hamburgerin karaciğer sıhhatini tehdit eden gıdalardan olduğunu belirten Örkcü, “Doymuş yağ oranı yüksek besinleri çok fazla yemek, karaciğerinizin işini yapmasını güçleştirebilir. Zamanla siroz olarak öğrenilen karaciğerde iz kalmasına yol açabilecek iltihaplanmalara neden olabilir.” dedi.ŞEKERİ AZALTIN! Çok fazla tatlı tüketiminin karaciğere hasar verebileceğini ifade eden Özden Örkcü, “Zira karaciğerin işinin bir parçası şekeri yağa dönüştürmek. Şayet fazlaya kaçarsanız, karaciğeriniz çok fazla yağ yapar. Uzun vadede, yağlı karaciğer hastalığı gibi bir gidişatla karşılaşabilirsiniz.” dedi.SUYUN YARARLARINA DONAKALACAKSINIZ! Beslenme ve Perhiz Uzmanı Özden Örkcü, “Karaciğeriniz için yapabileceğiniz en iyi şeylerden biri sıhhatli kilonuzu gözetmektir. Gazlı meşrubatlar veya sporcu meşrubatları gibi şekerli meşrubatlar yerine içme suyu alışkanlığı edinin. Her gün kaç kalori kazanacağınıza donakalacaksınız” diyerek, tekliflerini şöyle sıraladı:
TUZUN ÜZERİNE BİR KAPAK KOYUN Bedeninizin azıcık tuza lüzumu var; fakat yapılan araştırmalar, sodyumdan yüksek bir perhizin karaciğer izinin ilk evresi olan fibrozise yol açabileceğini öne devam ettir. Tuzu kesmek için ise yapabileceğiniz bazı basit şeyler var. Pastırma ya da şarküteri gibi işlenmiş besinlerden kaçının. Konserve sebzeler yerine taze seçin.KAHVE Kahve olmadan gününüzü geçiremiyorsanız, karaciğeriniz için bazı faydaları olabileceğini dinlemekten memnuniyet dinlersiniz. Araştırmalar, günde iki ila üç bardak kahve içmenin karaciğerinizi çok fazla içki veya sıhhatsiz beslenmenin neden olduğu hasarlardan gözetebileceğini göstermektedir. Bazı araştırmalar, kahvenin karaciğer kanseri tehlikesini eksiltebileceğini öne sürüyor.
YEŞİL ÇAY Yeşil çay, ‘kateşin’ denilen bir çeşit antioksidanla doludur. Araştırmalar, yeşil çayın karaciğer de dâhil olmak üzere bazı kanser cinslerine karşı gözetebileceğini öne sürüyor. Şayet kendinize çay yaparsanız ve sıcak kapsasanız daha fazla kateşin elde edersiniz. Buzlu çay ve içmeye hazır yeşil çaylar çok daha düşük seviyelere sahiptir.KARAHİNDİBA Sindirim sistemini destekleyen bir ot olan karahindiba Taraxacum officinale safra imalini artırarak karaciğerde biriken hasarlı zehirli maddelerin dışkı yoluyla atılmasına dayanakçı oluyor. Aynı zamanda nebatın irin önleyici özelliği, karaciğer tahribatına yol açan iltihaplanmaların rehabilitasyonuna dayanakçı olabilir. Karahindiba çayının öteki verimleri arasında; kan şekeri seviyesini gözetmesi, kolesterolü düşürmesi, idrar söktürücü olması ve antioksidan olması gösteriliyor.”