Kanserden Sesini Kaybeden Yiyecek Ekmeğe Hasret Kalan Kadin

618 izlenme 20 Kasım 2021
Reklamlar
videolu haber video aşagıdadır

TÜDANYA ARABESK MÜZİĞİN EN ÖNEMLİ SESLERİNDEN BİRİ…
O DODĞUĞUNDA YIL 1966’YDI. İZMİR’İN BERGAMA İLÇESİNDE 9 ÇOCUKLU YOKSUL BİR AİLENİN 4.SÜ OLARAK DÜNYAYA GELDİ. ASIL ADI HATİCE DÖNGÜYDÜ. BABASI AYAKKABI BOYACILIĞI YAIYPR ANNESİYSE BERGAMADA ÜÇ GÜN SÜREN KINA GECELERİNDE DARBUKA VE TEF ÇALIYORDU. YILLAR ÇOCUKLUĞUYLA İLGİLİ ŞÖYLE DEMİŞTİ TÜDANYA: "YANİ ANNEMİN KARNINDA BAŞLADIM MÜZİĞE. EKMEK BİLE ÖZENDİĞİMİZ BİR ŞEYDİ, LÜKSTÜ. 15 YAŞINA KADAR TAZE EKMEK YEMEDİM. TARLALARLAYDIK BİZ. BABAM HAFTALIK ALIRDI EKMEĞİ, ÇUVALA KOYARDI. ISLATIR ISLATIR YERDİK, YOKLUK, FAKİRLİK BİZİM İÇİN HİÇ UZAK BİR ŞEY DEĞİL. ‘DAHA KÜÇÜK YAŞLARINDAN İTİBAREN MÜZİĞE KARŞI İLGİSİ VE YETENEĞİ VARDI. ANNESİYLE BİRLİKTE GİTTİĞİ KINA GECELERİNDE ŞARKILAR SÖYLER HERKESİ KENDİSİNE HAYRAN BIRAKIRDI. ÜSTELİK TESİSATSIZ, MİKROFONSUZ ÇIPLAK SESLE SÖYLER ORTALIĞI İNLETİRDİ GÜÇLÜ SESİYLE.
DAHA 14 YAŞINDAYDI ZATEN ZOR OLAN HAYATI DAHA DA ZORLAŞTIĞINDA. AİLESİ ONU 15 YAŞ BÜYÜK Bİ ADAMLA EVLENDİRMİŞTİ. O YAŞTA GELİNLİK GİYDİRİLDİĞİNİ VE SANDALYEYE OTURDULDUĞUNU BEN GİTMEYECEĞİM DİYE AĞLADINI ANLATMIŞTI BİR KERESİNDE.BU EVLİLİĞİ DE ACILAR İÇİNDE GEÇMİŞTİ. ’ SUNDAY İSMİNİ VERDİĞİ İLK  BEBEĞİ DAA  6 AYLIKKEN  ÖLMÜŞTÜ.ÜNLÜ ŞARKICI EVLİLİĞİNDE YAŞAADIKLARINIYSA  ŞÖYLE ANLATMIŞTI:‘14 YAŞINDA BENİ BENDEN 15 YAŞ BÜYÜK BİR ADAMLA EVLENDİRDİLER. ZATEN BABAM ALKOLİKTİ, BİZİ DÖVERDİ. BABAM GİBİ BİR ADAM ÇIKTI KARŞIMA. EVİNE BAKMADI. 15 YAŞINDA ANNEYDİM.İLK ÇOCUĞUM, BAKIMSIZLIKTAN, AÇLIKTAN ÖLDÜ İÇİM SIZLIYOR. ARDINDAN İKİ ÇOCUK DAHA OLDU.’DİĞER KARDEŞLERİ DE ONUNLA BENZER HAYATLAR YAŞIYORDU. HEPSİ 14-16 YAŞLARINDA EVLENDİRİLİYORDU. EN BÜYÜK KARDEŞİ DAHA  16SINDA ANNE OLMUŞTU.
EŞİ BİR TRAFİK KAZASI GEÇİRDİ. VE BU KAZA ONUN HAYATINA MAL OLDU. GENÇ YAŞTA DUL KALMIŞTI BİR DE TÜDANYA. O DA MECBUREN BABA EVİNE GERİ DÖNDÜ BU SEFER YANINDA İKİ KÜÇÜK ÇOCUK VARDI ÜSTELİK. YOKSULLUK DAHA BETER HALE GEŞMİŞTİ. BİR ŞEKİLDE AYAKTA KALMALI, ONUN BAKIMINA MUHTAÇ OLAN ÇOCUKLARINA BAKMAK ZORUNDAYDI. EVLERE TEMİZLİĞE GİTMEYE BAŞLADI. BİR YANDANDA AKLINDA MÜZİK VARDI. MALUM KINA GECELERİNİN ARANILAN İSMİYDİ. BU MÜZİK AŞKI ACABA BAN Bİ ÇIKIŞ KAPISI OLABİLİR Mİ DİYE DÜŞÜNÜYORDU. SONRASI YEŞİLÇAM FİLMLERİNİ ANDIRAN BİR HİKAYEYDİ ASLINDA. İZMİR PILANTA PAVYOONUN SAHİBİNİN EVİNE TEMİZLİĞE GİDİYORDU. PIRLANTA PAVYON O DÖNEMLERD EKİBARİYE BERGEN GİBİ YILDIZLARI PİYASAYA KAZANDIRAN BİR MEKANDI. TÜDANYA TEMİZLİK YAPARKEN ŞARKI SÖYLÜYORDU. PATRON CENGİZ ÖZŞEKER ŞARKI SÖYLEDİĞİNİ DUYUP TÜDANYAYA SESİN ÇOK GÜZEL KIZIM SENDE YILDIZ KUMAŞI VAR DEDİ.TÜDANYAYSA ‘ABİ EVE EKMEK GÖTÜREYİM BAŞKA BİR ŞEY İSTEMİYORUM’ DEMİŞRTİ. DAHA SONRA DA YENİ ASIR GAZETESİNDE TÜDANYA GELİYOR DİYE KOCA KOCA İLANLAR ÇIKMAYA BAŞLADI. AMA NE BİR FOTOĞRAF VARDIR NE DE AÇIKLAMA. SADECE TEK BİR CÜMLE: "TÜDANYA GELİYOR"... SAHİDEN DE GELİR TÜDANYA..ASIL ADI HATİCEYDİ. PEKİ TÜDANYA İSMİ NEREDEN GELİŞTİ: ŞÖYLE ANLATMIŞTI İSMİN HİKAYESİNİ TÜDANYA: DOĞRULUK DERECESİ NEDİR BİLMİYORUM AMA, MİTOLOJİK DÖNEMLERDE BERGAMA'DA YAŞAMIŞ ÜÇ ÇOCUKLU BİR KRALİÇENİN İSMİ TÜDANİST İMİŞ. EVİNDE ÇALIŞTIĞIM HANIM DOKTOR, KIZI OLURSA ADINITÜDANYA KOYACAĞINI SÖYLÜYORDU. ONDAN DUYMUŞTUM BEN DE."BU GÜNLERDE TÜDANYANIN AYAĞINDA HALA YIRTIK TERLİKLER VAR VE TEMİZLİĞE GİDİP GELMEYE DEVAM EDİYOR TABİİ.. HATTA BİR GÜN PATRONA ‘REKLAMA HARCADIĞINIZ PARALARDAN BİRAZ DA BANA VERSENİZ OLMAZ MI? EVDE ÇOCUKLARA NE YEEK PİŞİRECEĞİMİ DÜŞÜNÜYORUM HER GECE DEDİ. PATRONUYSA BİRAZ SABRET KIZIM SEN ÇOK PARA KAZANACAKSIN DİYE CEVAP VERDİ. TÜDANYA UMUTLA O IŞILTILI GÜNLERİN GELMESİNİ HAYAL EDERKEN ANNESİ VEFAT ETTİ. BABASI KARDEŞLERİ VE İKİ ÇOCUĞUYLA HAYATTA KALMAYA ÇALIŞIYORDU. BABASIYSA TÜDANYANIN BU  ŞAKICILIK İŞİYLE İLGİLİ BAMBALKA ŞEYLER DŞÜNÜYORDU. RADYODAKİ SANATÇILAR GİBİ SANAT MÜZİĞİ OKUYACAĞINI SANIYORDU. ARABESK HER NE KADAR POPÜLER OLSA DA RADYO VE TELEVİZYONDA YOKTU. TÜDANYA DA ZATEN ARABESKLE DEĞİL, TÜRK SANAT MÜZİĞİYLE BÜYÜMÜŞ  BİR KADINDI. HATTA EN SEVDİĞİ SANATÇILAR HAMİYET YÜCESES VE NEŞET ERTAŞ’TI. BU YOLDA İLERLEYECEĞİNİ DÜŞÜNÜYODU.  HATTA ŞÖYLE ANLATMIŞTI O GÜNLERİ. "AİLEM PAVYONUN NE OLDUĞUNU BİLMİYORDU Kİ. ANNEM EV KADINIYDI, BABAM AYAKKABI BOYACISI. BİLSELERDİ GÜNDELİĞE GİTMEM İÇİN ISRAR EDERLERDİ. ANNEM RAHMETLİ OLDU, BABAM PAVYON NE DEMEKTİR BUGÜN BİLE BİLMEZ. RADYODAKİ SANATÇILAR GİBİ SANAT MÜZİĞİ OKUYACAĞIM SANIYORLARDI." ARABESKİN YASAKLI YILLARI, ORHAN GENCEBAY DİNLEMEK İÇİN PİKAP SAHİBİ OLMAK LÂZIM. TÜDANYA'NIN DA ARABESKE İLGİSİ YOK ZATEN, PİLLERİ ÇABUCAK BİTEN KIRIK RADYOSUNDA SANAT MÜZİĞİ VE TÜRKÜ DİNLİYOR. FAVORİ SANATÇILARI HAMİYET YÜCESES VE NEŞET ERTAŞ… ŞÖHRETİ ARABESKLE YAKALAYAN ŞARKICI; "BEN BU İNSANLARLA YETİŞTİM İŞTE."

Şarkıcı Tüdanya sesini kaybetti! Tüdanya kimdir, kaç yaşında, hastalığı nedir?
Günümüzde hala en çok sevilen eserlerden olan ‘Seni Sevmeyen Ölsün’ şarkısını seslendirmesiyle ünlenen eski arabesk şarkıcılardan Tüdanya, sesini kaybetti. Peki, sık sık hayatıyla gündeme gelen Tüdanya kimdir, kaç yaşında, hastalığı ne? İşte Tüdanya’nın bir döneme damgasını vuran şarkıları ve filmleri…


Asıl adı Hatice Döngü olan Tüdanya, pavyonda çalıştığı dönemde albüm çıkarmak için girişimlerini gerçekleştirmiş ve 1983 yılında ilk albümünü çıkardıktan sonra 700 bin satma başarısını yakalamıştır. 1986 yılında çıkardığı 3. albümünü 2 milyon civarında satan Tüdanya, büyük bir başarı elde etmiştir. Son olarak gırtlak kanseri nedeniyle sesini kaybeden Tüdanya kimdir? İşte, Tüdanya’nın hayatı ve şarkıları

TÜDANYA KİMDİR? 
Tüdanya, İzmir iline bağlı Bergama'da yoksul bir ailenin dokuz çocuğundan biri olarak dünyaya geldi. Gerçek adı ise Hatice Döngü'dür.

Cengiz Özşener'in Pırlanta Pavyon'unda çalışmaya başlayan ve ilk yıllarda Türk Sanat Müziği söyleyen Tüdanya, 1983'te 'Sıra Sıra Dağlar' albümünü çıkartmış ve 700.000 satmıştır. Ardından gelen 'Azap', daha başarısız olsa da 1986'da 3. Albümü olan 'Seni Sevmeyen Ölsün' ile korsanlar hariç 2.000.000 satmıştır. Daha sonra bu parçanın yüzlerce cover'ı yapılmış, onlarca Sanatçı tarafından söylenmiştir.

İzmir Fuar'da 11 yıl aralıksız çıkan tek şarkıcıdır. Şarkılı filmler döneminde Münir Özkul, Salih Kırmızı ve Murat Soydan ile sinema filmlerinde de oynamıştır.

1995 yılında 'O Asker' şarkısı ile Kral TV Video Müzik Ödülleri Arabesk en iyi kadın sanatçı ödülü kategorisinde 1. Kral TV Video Müzik Ödülleri adayı olmuştur.

16 Ekim 2007 yılında Amasya'da verdiği konserin ardından, Tokat'ın Turhal ilçesinde düzenlenen bir başka konsere katılmak üzere giderken, Tüdanya yanında bulunan arkadaşları ile Aydınca mevkiinde trafik kazası geçirdi. Geçirdiği kazada yaralanarak kalça kemiği kırılır ve Amasya Sabuncuoğlu Şerefeddin Devlet Hastanesi'ne kaldırılarak tedavi altına alındı.

Şimdilerde gırtlak kanseriyle karşı karşıya olan şarkıcı, bu nedenle ne yazık ki sesini kaybetti.

TÜDANYA’NIN HASTALIĞI NEDİR? 
1 sene önce kalp krizi geçiren ve bir süredir de kanser tedavisi gören şarkıcı Tüdanya sesini kaybetti. Şarkıcı Onur Akay, Tüdanya'nın gırtlak kanseri tedavisi gördüğünü ve sesini kaybettiğini açıkladı. Akay, açıklamasında, “Bir döneme milyonlarca satan albümleri ve sahne programları ile damga vuran arabesk şarkıcısı Tüdanya, maalesef gırtlak kanseri oldu ve gırtlağı alındı. 5 aydır Ege Üniversitesi Hastanesi'nde yatan Tüdanya, artık konuşamıyor ve maalesef tek geçim kaynağı olan sesini de kaybetti”dedi.


TÜDANYA'NIN ALBÜMLERİ 
(1983) Sıra Sıra Dağlar

(1986) Azap

(1986) Seni Sevmeyen Ölsün

(1987) Sen Bir Ömürsün

(1988) Sen Yaşa

(1989) Adın Sevgilim Olsun

(1991) Dön

(1993) Beklenen Tüdanya

(1994) Söyle Güzel İsmin Ne

(1995) Yüreğimde Depremler (Sen Sefa Geldin)

(1999) Canım Sağolsun

(2002) Allah Kerim (İşte Tüdanya)

TÜDANYA FİLMLERİ 
1982- Sancı

1987- Yıllar

1989- Canımdan Can İste

1989- Canımın Canısın

1989- Sen Yaşa




Bunlar da İlginizi Çekebilir

Taşındığı evde gizli geçit bulan adam geçit içinden çıkanları görünce şok odu! Eski Sovyet siperi... Çocuk Oyuncuların Şimdiki Halleri ERDOĞAN MARMARAY ÇALIŞMALARINDA 40 TIR ALTIN BULDU! Neşe Karaböcek’in Kardeşi 44 Yıl Önce Kocasıyla Kaçmıştı, Neşe Karaböcek sessizliğini bozdu bu büyük ihanet hakkında konuştu