Günde 7 adet bile yeseniz… Öksürük, Grip, Bronşit ve Astım İçin Doğal Şifa Töngel, Japon erik, beşbıyık, ezgil, gelin boğan ve sarı erik gibi değişik isimlerde de bilinmektedir. Muşmula, gülgiller ailesinden birisi olan muşmula; kış mevsimi gelince yapraklarını döken çalı tarzı bir ağacın meyvesidir. Muşmula; Hindistan, Japonya ve Moldova başta olmak suretiyle dünyanın çoğu ülkesinde üretilmektedir. Hem de bizim ülkemizin de detaylı yerlerinde yetişebilmektedir. Muşmula ağacı; aşağı yukarı 3 metreye kadar uzayabilen ve pembe beyaz renklerinde çiçekleri açan bir ağaç türüdür. Bu ağaçtan elde ettikleri muşmula meyvesi; yetişkinleşmesinin sonrası EylülEkim aylarında hasadı yapılır. Hatta kış aylarına kadar hasadı devam edebilmektedir. Bu meyvenin en mühim özelliklerinden bir adeti de; iyice yetişkinleşmeden yani şimdilik yeşil renkteyken tüketilmemesidir. Çünkü bu durumuyla buruk gelebilen acı bir tada sahiptir. Tam manası ile yetişkinleşen muşmula, kırmızımsı ya da kahverengini andıran renge dönüşür. Ceviz büyüklüğünde olan muşmula, yabani şeklinde dağlarda da yetişebilen bir meyvedir.
Sert iklimleri seven bu meyve, üretildiği bölgeye bağlı olarak değişik türlerde bulmak olası olabilir. Ancak bütün türlerinde içerdiği ekşimsi tat, her bölümde ortaktır. Muşmula, gıda sayısal değeri son derece yüksek olan bir meyvedir. Yapısında potasyum, fosfor, kalsiyum, demir bileşenlerinin yanı sıra; A, B1, B2 ve C vitaminleri bulunmaktadır. Hem de lif içeriği de çok varlıklıdır. Kalorisi düşük bir meyve bulunduğundan ötürü, kilo vermek isteyenler için cazip bir meyvedir. Uzun senelerdir deva kaynağı olarak tüketilmektedir. Muşmula, meyve durumunun dışında; pekmezi, reçeli, marmelatı, turşusu ve sirkesi yapılabilen fazlaca detaylı bir bitkidir. Bunun yanı sıra, yaprak ve çekirdeklerinden çay da yapılabilme özelliğini içerisinde barındırır. böylece değişik biçimlerde faydanılması sağlanır. Muşmulanın Faydaları… Muşmulanın en verimli bulunduğu organlardan biri hiç kuşkusuz bağırsaklardır. İshal, dizanteri ve bağırsak iltihabı gibi, bağırsak hastalıklarını engelleyici tesiri bulunmaktadır.
K’an akışını sisteme sokar. İçeriğindeki düşük bulunduğundan, şeker hastaları için en uygun bir meyvedir. Hem de yapraklarından uygulanan çay, diyabet rahatsızlığına da iyi gelmektedir. Böbrek ve mesane taşlarının düşürülmesine yardım eder. Böbreklerin daha sağlıklı çalışmasını sağlar. Sindirim sistemi için son derece yararlı olan muşmula, çoğu mide rahatsızlığına iyi gelir. Susuzluk duygusunun oluşmasını engeller. Gut hastalığında tedaviye yardım eder. Sinir sisteminin kuvvetlenmesine katkıda yer alır ve şahsa sakinlik hissi sunar. Öksürük, grip, bronşit ve astım gibi üst solunum yolları hastalıklarında, muşmula çok yararlıdır. Kas, Romatizma ve bel ağrılarında ağrı kesici özelliği bulunmaktadır. Hamile kadınlar için düşük tehlikesini azalttığı söylenmektedir. Vücudumuzda tespit edilen zararlı maddelerin hijyenik hale getirilmesinde tesiri bulunmaktadır. K’andaki k’ötü kolesterol civarını düşürür. Göz sağlığımıza son derece yararlı olan muşmula, karaciğer içerisinde bulunmaz bir nimettir. Güçlü bir idrar sökücüdür. Muşmula, k2ansızlık sorunu yaşam yaşayanlarda demir emilimini süratlendirdiği için tedaviye yardım eder. Kolon ve cilt k’anseri için koruyucu tesiri bulunmaktadır. Vücuda enerji sunarak yorgunluk hissini ortadan kaldırır.
Canan Karatay Kanseri Ve Alzheimer Önleyici Besin
Zeytinyağı alzheimeri, parkinsonu önler bu nedenle son derece önemlidir. Özellikle organik olmasından dolayı alzheimer için çok önemli bir önleyicidir. Yaşlılarımızın hatta yaşlanmadan şimdiden sabah akşam içmeniz lazım. Özellikle evde yaşlılarımız var ise, bakıma muhtaç olan büyüklerimiz var ise bunlara sabah akşam bir kahve fincanı soğuk sıkım, doğal ve organik zeytinyağı verebilirsiniz…
“YAŞLANMADAN ŞİMDİDEN SABAH AKŞAM İÇMENİZ LAZIM”
Zeytinyağının en temel sütü gibi bütün hastalıkları önlediğini savunan Karatay, şu bilgileri verdi:
“Zeytinyağı hakikaten en temel sütünün aynısıdır. Doğanın yetişkinlere bahşettiği en temel sütüdür. Ne demek en temel sütü. Bütün hastalıkları önler demek, bağışıklık sistemini güçlendirir. Karaciğer yağlanması gidince beyin de toparlar. Zeytinyağı parkinsonu önler, bu nedenle son derece önemlidir.
Özellikle organik olmasından dolayı çok önemli bir önleyicidir. Yaşlılarımızın hatta yaşlanmadan şimdiden sabah akşam içmeniz lazım. Özellikle evde yaşlılarımız var ise, bakıma muhtaç olan büyüklerimiz var ise bunlara sabah akşam bir kahve fincanı soğuk sıkım, doğal ve organik Kilis zeytinyağı verebilirsiniz.”
BAĞIRSAK FLORASI BOZUK OLANLARIN İSE…
Yapılan son araştırmaların zeytinyağının bağırsakları çalıştırdığını, bağırsaklardaki florayı yükselttiğini vurgulayan Karatay, bağırsak florası bozuk olanların ise alzhaimer, parkinson ve kanser olduğunu belirtti.