Cemiyette çok yaygın olarak öğrenilen tasiyon hastalığı ile alakalı öğrenilmesi gerekenler… Yüksek tansiyonun cemiyette çok yaygın bir hastalık olduğuna dikkat sürükleyen İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ziya Mocan şu bilgileri verdi… Kaça çıkarsa riskli? 140/90 mmhg üzeri hipertansiyon olarak kabul edilmektedir. AHA Avrupa hipertansiyon toplumu ne göre ise tansiyon sınıflaması daha detaylı olarak alınmıştır. Ev ölçümleri için hipertansiyon hududu 135/85 mmhg , 24 saatlik kan tazyiki takibinde ise hudut 125/80 mmhg olarak tanımlanmıştır.Sistolik büyük tansiyonun 140 mmhg üzerinde diastolik ufak tansiyonun ise 90 mmhg altında olduğu vaziyete ise izole sistolik hipertansiyon yalnızca büyük tansiyonun yüksek, ufak tansiyonun olağan veya düşük kalması denmektedir. Belirtileri nelerdir? Hastaların ehemmiyetli bir kısmında rastgele bir belirti yoktur. Bazen tek belirti ölçülen kan tazyikinin yüksek gelmesidir. Bazı hastalar da baş sızısı çarpıntı soluk darlığı halsizlik bulantı kusma baş dönmesi alana kazanç. Uzun süren hakimiyet edilmeyen hipertansiyon ancak niyet uzuv zararlarıyla kendini muhakkak eder. Bu uzuvlar beyin kalp böbrek ağ tabaka ve kan damarlarıdır. Bu uzuvlara ait belirtiler ve hastalıklar, böbrek yetmezliği proteinüri, damarlarda anevrizma anormal genişleme tıkanma, inme ensefalopati, kalp damar hastalığı kalp krizi ve kalp yetmezliği gibi… Sebepleri nelerdir? Hipertansiyonun sebebi yüzde 9095 öğrenilmemektedir. Yüzde 510 luk bir kısımda ise sekonder bir sebebe bağlı hipertansiyon mevzubahisidir…
Hangi vaziyetlerde sekonder hipertansiyon düşünmek gereklidir? Yaş, hikaye, fizik tahlil laboratuar belirtileri sekonder bir neden düşündürüyorsa, kan tazyiki ilaca güç cevap veriyorsa iyi hakimiyet edilmiş tansiyon birden hakimiyetten çıkıp yükselmeye başlarsa niyet uzuv zararı varsa, kan tazyiki >180/110 mmhg ise…Hipertansif hastanın değerlendirilmesi; bu durmda 3 hususa dikkat etmek gerekir.. Hipertansiyon yaratan sekonder bir neden araştırmalı Niyet uzuv zararı ve eşlik eden hastalık bakılmalı Değişik kardiovasküler tehlike etmenleri değerlendirilmelidir. Sekonder HT na neden olan hastalıklara bakacak olursak: ABöbrek yapısal hastalıkları: glomerülonefrit, renal verem, interstisyel nefrit, polikistik böbrek, pyelonefrit, renal travma. BRenal vasküler hastalıklar: böbrek damarlarına ait gidişatlar CEndokrin nedenler: feokromastoma, hipo-hipertroidi, cushing, akromegali, hiperaldosteronizm, şişmanlık DNörojenik nedenler: çoğalmış stres, kafa içi tazyiki çoğalması, ensefalit, EDeğişik nedenler: ilaçlar, hamilelik toksemisi, içki bağımlılığı, uyku apne belirtiyi, meyan kökü… Hipertansiyonla gelen bir hastada kullandığı ilaçlar, var olan ek hastalıklar, kilo, fizik etkinlik, perhiz, tuz ve içki tüketimi, çevresel ve psikososyal etkenler araştırılmalıdır.Tansiyon nasıl ölçülmelidir? Tansiyon ölçümünde, hem tansiyon ölçen hemde tansiyonu ölçülen bireyin gevşemiş bir pozisyonda rahat olmaları, bireyin ölçümden en az yarım saat evvel bir şey yememesi, kafein almaması, sigara içmemesi gerekiyor. Ölçümden evvel en az 5 dakika istirahat etmesi, ayaklar yere temas eder biçimde uzatır pozisyonda bulunması gerekmektedir. Koldan tüm kıyafetler çıkarılmalıdır. 2 dakika aralıklarla 2 veya daha fazla ölçüm yapılmalıdır. Kullanılan aygıtın ebatları uygun olmalıdır. Rehabilitasyonu nasıl? Rehabilitasyondaki esas niyet mortalite vefat ve morbidite sakatlık oranlarını eksiltmektir. Niyet 140/80 mmhg altı olmalı; şayet böbrek hastalığı yada diabet mevcutsa bu gidişatta 130/80 mmhg altı niyet alınmalıdır. Hastaların unutmaması gereken hususlara değinecek olursak; Hipertansiyon ciddi ama rehabilitasyon edilebilir bir hastalıktır.
Rehabilitasyon edilmezse kalp beyin böbrek göz gibi uzuvlarda istenmeyen gidişatlara neden olabilir, rehabilitasyonu ömür boyu sürmelidir. İlacını yalnızca belirtiler ortaya çıktığı zaman değil kesintisiz kullanılması gerekmektedir. Kan tazyiki düşünce yada şikayetler kaybolunca rehabilitasyonun vazgeçilmemesi gerektiği unutulmamalıdır. İlaçların bağımlılık yapmayacağı, genel temkinlere uyulmazsa ilaçların beceriksiz geleceği şayet hasta üzerine düşen görevleri yapmazsa hekim hekim dolaşmasının ona hiçbir fayda sağlamayacağı anlatılmalıdır. Non farmakolojik ilaç dışı rehabilitasyon: hayat kumpası farklılığı, tuz alımının kısıtlanması, ideal kiloya erişme, fizik etkinlik çoğalışı, sigarayı vazgeçmek, fazla içki tüketimini önlemek, perhizi tertip etmek, sık sık günde 5-6 öğün ama az ölçüde yemek yemek, potasyumdan kalsiyumdan zengin yiyecekler almak, doymuş yağdan muhtaç perhiz almak, bu nonfarmakolojik rehabilitasyonların tansiyonu düşürme oranları ise şu biçimdedir: Kilo verme: 5-20 mmhg sistolik, sebze-meyve ağırlıklı beslenme: 8-14 mmhgsistolik Tuz kısıtlama: 5-10 mmhg sistolik fizik etkinlik: 4-8 mmhgsistolik içki alımını kısıtlama: 2-4 mmhg sistolik İlaç: farmakolojik rehabilitasyon Hastanın yaşına eşlik eden değişik hastalıklarına uygun farklı grup ilaçlar ile doktor hipertansiyonu rehabilitasyon etmeye çalışır. Yapılan çalışmalarda en az 2-3 ilacın gerektiği tanımlanmıştır. İlaç kullanmaya karşın tansiyonda düşme sağlanamazsa buna mukavemetli hipertansiyon denir. Bu gidişatta ilaç kullanmak en azından kardiovasküler mortalite ve morbiditeyi eksiltmektedir.
Sırtta çıkan sivilceler neyin habercisi ve nasıl geçer...≥≥≥
Sivilce sorunu çoğu insanı rahatsız eden cilt problemleri arasında yer alıyor. Ancak sivilce sorununuz sırtınızda oluşmaya başlamışsa bu daha büyük bir sorun demektir. Peki, sırtta çıkan sivilceler nasıl geçer? Sırtta çıkan sivilce neden olur? İşte cevabı…Sivilceler, rahatsız edici ve kimi zaman ağrı veren cilt problemlerindendir. Özellikle sırtta çıkan sivilceler birçok hastalığın haberici olabilir. Tıpkı yüzümüzdeki sivilcelerde olduğu gibi; sırtımızdaki sivilcelerde bakterilerin ve cildimizdeki gözeneklerin fazla sebum üretminden kaynaklanır. Peki sırtta çıkan sivilceler nasıl geçer? Sırtta çıkan sivilceler neden olru? Sırtta sivilce çıkması nasıl önlenir? Sırtta sivilce için hangi doktora gidilmeli? Tüm bu soruların cevabını sizin için paylaştık. Yüzümüz gibi sırtımızda da yağ üreten bezler var. Ölü deri hücreleri ve bakterilerle birleşen bu yağlar tıkanmaya neden olarak, sırt sivilceleri ile sonuçlanabilir.
Sırtta sivilcenin nedenleri arasında; karaciğer hastalıkları, dar giysiler giymer, sağlıksız beslnme, stres, vücuttaki hormonal değişimler ve doğru olmayan kozmetik ürünlerinin kullanımından dolayı olabilir. Sırtta çıkan sivilceler neyin habercisi? Vücudunuzda çıkan sivilceler hastalık habercisi olabilir. Ancak bu durumda bir uzmana başvurarak bunun sonucunu alabilirsiniz. Fakat, sırtınızda veya başka bir yerinizde çıkmayan inatçı sivilceler kist habercisi olabilir. Ancak böyle bir durumda da mutlaka bir uzmana görünüp teşhisi koymakta fayda var. Geçmeyen sivilceler, insülin direncinizin artmış olduğunu gösterebilir. Sırtta çıkan sivilceler nasıl geçer? Sırtta çıkan sivilceleriniz için öncelikle bir uzmana başvurmalısınız. Ancak uzman dışında da evinizde kolayca uygulayabileceğiniz birçok doğal yöntem vardır. Bu yöntemleri sizin için sıraladık:
-Elma sirkesi Elma sirkesi, sırtınızdakiler de dahil olmak üzere tüm vücudunuzdaki sivilcelerden kurtulmanız için etkili doğal yöntemler arasındatır. Anti-inflamatuar ve antibakteriyel özelliklerinden dolayı sivilce oluşumundan sorumlu iltihabı ve bakteri üremesini engeller. Bunun dışında cildinizin pH düzeyini dengelemeye yardımcı olur. Nasıl kullanılır? Bir bardak suya, 1 yemek kaşığı sirke katın. Bunu sırtınızdaki sivilcelere masaj yaparak yedirin. 10 dakika beklettikten sonra ılık su ile durulayın. Temiz bir bez ile kuruttuktan sonra su bazlı bir nemlendirici sürün. Bu karışımı sivilceleriniz geçene kadar günde 2 veya 3 kez uygulayabilirsiniz. -Çay ağacı yağı Sırttaki sivilceler için evde kullanabileceğiniz bir diğer doğal yardımcınız ise çay ağacı yağıdır. Bu yağ anti-inflamatuar özelliklere sahiptir. Sivilce üzerine sürüldüğünde yağı kolayca cilde nüfuz eder ve sırttaki aknenin hızla kurumasına yardımcı olur.
Nasıl kullanılır? Kulak çubuğuna 1-2 damla çay ağacı yağını damlatın ve sivilceleriniz üzerine sürün. 15-20 dakika beklettikten sonra ılık su ile durulayın. Bu yağı bal ile de karıştırıp uygulayabilirsiniz. Ancak cildiniz hassas ise çay ağacı yağını su ile seyreltip kullanmalısınız. Ölçü 1’e 3 olmalıdır. Yani 1 damla çay ağacı yağına 3 damla su gibi… -Zerdeçal Sivilcelere neden olan bakterileri öldürmeye yardımcı olan antibakteriyel özelliğe sahip olan zerdeçal da sırtınızdaki sivilcelerden kurtulmak için etkili bir doğal yöntemdir.Nasıl kullanılır? 1-2 tatlı kaşığı zerdeçal tozuna biraz susam yağı karıştırığ macun yapın ve bu karışımı sivilcelerinize srüün. 1 saat kadar bekletin ve durulayın. Bunu günde 1 veya 2 kez yapabilirsiniz. –Limon Herkesin bildiği gibi limon da sırtınızdaki sivilcelere karşı açtığı savaçta oldukça etkilidir. Limonda bulunan doğal asit sayesinde, vücudunuz ölü hücrelerden arını, gözenekler açılır ve antibakteriyel özelliği sayesinde de sırtta akne üreten bakterileri ciltten uzaklaştırır.Nasıl yapılır? Bir dilim taze limonu, sırtta sivilcelerin olduğu bölgeye sürün. Soğuk su ile durulamadan önce 10 dakika bekleyin. Bunu günde 1-2 kez uygulayın. Eğer cildiniz hassas ise limonu direk cildinize uygulamayın, eşit miktarda gül suyu ile karıştırıp, bir pamuk yardımıcı ile sırttaki sivilcelerinize sürün. 20-25 dakika bekledikten sonra soğuk ile yıkayın. Bunu günde 2 kez tekrarlayın. Sırtta sivilce için hangi doktora gidilmeli? Cildiye(Dermatoloji) bölümü gereken tedaviyi yapmasına rağmen tedaviye cevap alınamıyor ise içten gelen bir sorundan dolayı kaynaklanacağından dahiliye bölümünden randevu alınarak çeşitli testlerin yapılması istenebilir. Test sonuçlarına göre hastanın hangi bölüme geçmesi gerektiği ve tedavisi belirlenecektir. Sırtta sivilce çıkması nasıl önlenir? Mutlaka sağlıklı beslenmeye ve su tüketimine dikkat etmeniz gerekir. Yeterli miktarda bile su tüketimi sivilcelerinizin çıkmasını engelleyecektir.