Hasta olduğumuzda üşüttüğümüzü, grip ya da alerji olduğumuzu düşünürüz. Bazen tahminlerimizde haklı olsak da bazense vücudumuzdaki belirtilerin ciddi bir hastalığın habercisi olabiliyor. Tiroid hastalığı belirtilerinin normal hastalıklarla benzer olmasından dolayı birçok insan tiroid ile alakalı hastalıklarından habersiz olarak yaşıyor ve dolayısıyla tedavi olmuyor. Tiroid bezi boynun ön alt kısmında, nefes borusunun etrafında yer alır ve hormon salgılanmasında yardımcıdır. Ayrıca tiroid bezi, metabolizmayı düzenlediğinden sağlıklı olması vücudumuz açısından çok önemlidir. Bazen vücudumuzun sinir sistemi tiroid bezlerine atak yapar. Bunun sonucunda tiroid bezinden az ya da çok hormon salgılanır ve hastalıkların kapısını aralar. Tiroid hastalıklarının belirtileri yavaşça ortaya çıkar. Vücudumuzun belirtilerini iyi gözlemlememiz ve gereken tedaviyi almamız çok önemlidir. İşte tiroid hastalığına sahip olabileceğinizin 6 belirtisi:
Tiroid hastalığının en erken belirtisi konsantrasyon bozukluğudur. Başta sadece konsantre sorunu yaşarken hastalık ilerledikçe hafızanızın zarar görmesine neden olur.
YORGUNLUK VEYA HALSİZ HİSSETME
Yorgun veya güçsüz hissetmenizin ardında birçok neden yatıyor olabilir. Uzun ve yeterli uyuduğunuz halde hala yorgun ve güçsüz hissediyorsanız, tiroid bezleriniz düzgün çalışmıyor olabilir.
AŞIRI ÜŞÜME
Tiroid bezinizin düzgün çalışmadığının bir diğer göstergesi de vücut ısınızın hep düşük olmasıdır. Vücut ısınız sürekli düşük olduğunda çok üşürsünüz, elleriniz ve ayaklarınız ısınmaz ve soğuk soğuk terlersiniz.
DEPRESYON
Tiroid sorunları ayrıca ruh halinizi de etkiler. Ruh haliniz çabuk değişir, çabuk üzülürsünüz ve birden depresif hissetmeye başlarsınız.
KİLO ALMA
Yediklerinize önem vermenize ve sürekli spor yapmanıza rağmen hala kilo alıyorsanız, tiroid beziniz düzgün çalışmıyor demektir. Ayrıca tiroid bezi alakalı rahatsızlıklar sonucunda midenizde sürekli bir şişklik hissedersiniz.
KURU CİLT VE SAÇ
Sürekli kaşınıyor musunuz? Saçlarınız kuru ve yıpranmış mı? Sık sık saçlarınız dökülüyor mu? Sizde muhtemelen tiroid yetmezliği var ve tiroid beziniz yeterince hormon salgılayamıyor demektir. Belirtilerin birçoğuna sahip olsanız dahi, bu kesin bir şekilde tiroid rahatsızlığına sahip olduğunuz anlamına gelmez. En iyi bir doktora görünmenizdir. Tiroid rahatsızlığınız varsa da derhal tedaviye başlanmalıdır. Tiroid bezi ve tiroid rahatsızlığıyla ilgili arkadaşlarınızı bilinçlendirmek için yazıyı paylaşmayı ihmal etmeyin.
BAŞ DÖNMESİ VERTİGO İÇİN ÇÖZÜMLER
Vertigo (Baş Dönmesi)
boyunla ilgili bir problem olup, hastada her şeyin etrafında dönmesi gibi hissetmesine neden olan hareket taşlarının yerinden oynaması ve yer değiştirmesi hastalığı denilmektedir. Zayıf boyun duruşu, boyun rahatsızlıkları veya omurga travması bu duruma neden olmaktadır. Baş dönmesi, genellikle baş ve boyun hizalamasında ya da başın travma sonucu kuvvetle sarsıldığı zamanlarda meydana gelmektedir. Baş dönmesi çoğunlukla boyun hareket ettikten sonra ortaya çıkmaktadır. Aynı zamanda denge ve konsantrasyon durumunu da etkilemektedir.
Vertigonun Nedenleri
Vertigo için bir takım potansiyel nedenler mevcuttur. Ancak bu nedenler bilim dünyasında halen araştırılmaktadır. Boyundaki arterlerin sertleşmesinden dolayı bloke edilmesi veya bu arterlerin yırtılması (diseksiyon) nedenleri arasında sayılmaktadır. Baş dönmesi, bu vakalarda iç kulağa veya beyin sapı adı verilen daha düşük beyin bölgesinde k-an akışının bozulması ile oluşmaktadır. A’meliyat ve boyun travması da bu önemli bölgelere k-an akışını engelleyebilmekte ve bu tür baş dönmesine neden olabilmektedir. İleri boyun problemi boynun ilişkili baş dönmesinin bir başka potansiyel nedeni olmaktadır. Bu durum, boyun disklerinizin zaman içinde aşınmasına ve parçalanmasına neden olmaktadır. Buna dejenerasyon denir ve omurilik veya omurilik sinirlerine baskı yapabilir. Beyindeki ve iç kulaktaki kan akışını da engeller.
Boynunuzdaki kaslar ve eklemler, kafa hareketleri ve beyin yönlendirme sinyalleri gönderen iç kulaktaki dengeden sorumlu kısımlara sahiptir. Bu sistem ayrıca denge ve kas koordinasyonunu sağlamak için vücutta daha geniş bir ağ ile birlikte çalışmaktadır. Bu sistem uygunsuz çalıştığı zaman, alıcılar beynin iletişiminde baş dönmesine ve diğer duyusal işlev bozukluğuna neden olmaktadır.
Vertigonun Belirtileri
Vertigo, özellikle başı çevirmekten ve ani boyun hareketlerinden kaynaklanan baş dönmesi ile ilişkilidir. Bu durumun diğer belirtileri şunlardır. Baş ağrısı, mide bulantısı, kusma, kulak ağrısı veya çınlama, boyun ağrısı, yürürken, otururken veya ayakta dururken dengesizlik, zayıflık, konsantre bozukluğu gibi. Vertigodan kaynaklı baş dönmesi birkaç dakika veya birkaç saat sürebilmektedir. Boyun ağrısı azalırsa, baş dönmesi de azalmaya başlayabilir. Egzersiz, hızlı hareket ve bazen hapşırma sonrası belirtiler daha da artmaktadır.
Vertigo Nasıl Teşhis Edilir?
Vertigo teşhisi zor olabilmektedir. Doktorlar da dahil olmak üzere benzer belirtileri olan farklı hastalık nedenleri de olabilmektedir. Başka sebepler ve koşullar ortadan kaldırıldığında, doktorlar baş çevirmesini gerektiren fizik muayene yapmaktadırlar. Varsa esnek göz hareketi, baş konumlandırmaya dayalı teşhis koymaktadırlar. Bu teşhisi doğrulamak için ek testler şunlardır. Boynun MR taraması, anjiyo, ultrason, omurganın filmi gibi.
Vertigo Tedavisi
Boyun ağrısı yaşanması durumunda baş dönmesi belirtilerini azaltmak için tıbbi tedavi planı uygulanması gerekmektedir. Doktorlar ayrıca boyun sıkışıklığını, baş dönmesini ve ağrı belirtilerini azaltmak için i’laç vermektedirler. Doktorlar ayrıca boynun hareket aralığını ve denge seviyesini iyileştirmek için fizik tedaviyi önermektedirler. Boynun uygun duruşu ve kullanımı hakkında germe teknikleri, terapi ve antrenman bu durumu iyileştirmeye yardımcı olmaktadır. Bazı durumlarda, hastaya herhangi bir problem yoksa, boynu, omurga ve ısı kompreslerindeki masajlar belirtileri azaltmaktadır.
Vertigo tedavi edilebilir bir hastalıktır. Doğru tıbbi uygulama yapılmadan müdahale edilmesi durumunda durum daha da kötüleşebilir. Bu durum daha ciddi hastalıkları beraberinde getireceğinden kişilerin kendi kendine teşhis koyması önerilmemektedir. Baş dönmesi, boyun ağrısı ve diğer ilgili belirtilerle karşılaşmaya başlanması durumunda derhal doktora başvurmak gerekmektedir. Baş dönmesine neden olan bazı durumlar stresle beraber etkileşime geçebilir. Stresli koşullarda yaşamak için stresle baş etme stratejileri geliştirmeniz, vertigo ataklarınızı azaltabilir. Meditasyon ve derin nefes alma tekniklerini kullanmak da faydalıdır. Stresi tamamen hayatımızdan çıkarıp atmak kolay değildir. Sadece stres yaratan şeyin farkında olmak vertigo semptomlarınızı azaltabilmektedir.