Türkiye’nin g’üvenli bölge meydana getirmek için girdiği Suriye’de E’sed r’ejiminin s’kandal hayalleri var Türkiye’nin ülke topraklarını k’orumak için girdiği yerler bir yana Türkiye’nin bir iline göz dikmiş haldeler Ülkemizin ayrılmaz parçası olan bir ilimizi i’şgal edecekleri t’ehdidi geldi Hatay’ın Türkiye’ye bağlanışının 82. senesinde Suriye Halk Meclisi s’kandal bir bildiri yayınladı. Suriye P’arlamentosunun yayınladığı bildiride, Hatay’ın Türkiye’den geri alınması için olası olan bütünşeylerin uygulanacağı söylendi
HATAY’I GERİ ALACAĞIZ Hatay’ın anayurta katılımının üstünden tam 82 sene geçti. Başta Suriye olmak suretiyle dünya ülkelerinin Orta Doğu coğrafyası üstündeki hayalleri devam eder iken, Suriye yönünden yayınlanan bir bildiri büyük t’epki çekti. Suriye Halk Meclisi, Hatay’ın Suriye toprağı bulunduğunu öne sürerek Türkiye’yi t’ehdit etti.
Hatay r’üşvet olarak verildi i’ddiası Fransa 1935 senesinde Suriye ve Lübnan üstündeki m’andasını kaldırdı. 9 Kasım 1936’da Suriye ile bir antlaşma yapan Fransa İsknaderun dahil bölümdeki bütün haklarını Suriye hükümetine devretti.
Türkiye bu hali t’epkiyle karşılayarak, Ankara antlaşmasının i’hlal edildiğini söyledi ve bu devir antlaşmasını tanımadığını ilan etti. Fransa’ya diplomatik yoldan mevzunun halledilmesini tavsiye etti. Fransa bu t’eklifi r’eddetti. Fakat kısa bir müddet sonra g’örüşmeye açık bulunduğunu söyleyerek diplomatik kanalları açtı.
Fransa’nın tavır değiştirmesinde Almanya ve İtalya’daki t’otaliter idarelerin Avrupa’yı t’ehdit etmesi mühim rol oynamıştır. Fransa Türkiye’nin arkadaşlığının İskwnderun’dan mühim bulunduğunu imaya başlamıştır. Bu ilerlemeler üstüne 9 Ekim 1936 tarihinde Türkiye Fransa’ya bir nota sunarak İskenderun’un da Suriye ve Lübnan gibi b’ağımsız bir devlet olması gerekliliğini bildirdi.
Bu hal üstüne mevzu Milletler Cemiyetine götürüldü. Milletler cemiyetinde İskenderun ve Antakya iç işlerinde tam b’ağımsız, dış işlerinde Suriye’ye bağlı ö’zerk bir devlet bulunduğu kabul edildi. Fransa Milletler Cemiyetinin bu kararının programını ağırdan alınca Türkiye Hatay sınırına a’sker yığarak kararlılığını gözler önüne serdi. Bu hal üstüne Fransa Hatay hakkında tavrını yumuşatarak Hatay’daki valisini çekerek yerine bir Türk vali atadı. Ardından iki ülke arasında uyuşma yapılarak Hatay’ın toprak bütünlüğü ve s’iyasi statüsünün ortaklaşa korunması kararlaştırıldı ve bu çerçevede 5 Temmuz 1938 de Türk a’skeri Hataya girdi daha sonra referandum yapılarak Hatay Türkiye’ye bağlanmıştı bunu içine sindiremeyen E’sed r’ejimi Hatayı geri alabilmek için herşeyi gerçekleştireceğini dile getiriyor