Aman sakın! >>

2897 izlenme 25 Ekim 2021
Reklamlar
videolu haber


Banyo yapılan yere küçük abdest bozmak caiz midir? Banyoya girmeden önce abdesti bozuyorum, fakat bazen banyo başında ya da esnasında küçük su dökmem gerekiyor...
Banyo yapılan yere küçük abdest bozmak caiz midir? Banyoya girmeden önce abdesti bozuyorum, fakat bazen banyo başında ya da esnasında küçük su dökmem gerekiyor...

DUŞTA İDRAR YAPMANIN ZARARLARI NELERDİR?
Değerli kardeşimiz; banyo yapılan yere küçük abdest bozmak haram değildir; bundan dolayı bir günah olmaz. Ancak bu durum banyo adabına uygun düşmez. Peygamberimiz bu hususta da önemle durur. Sizden biriniz banyo yaptığı yere idrar etmesin. Sonra bu idrar ettiği yerden abdest almasın. Vesvesenin çoğu bundan ileri gelir. (tirmizî, tahâre 17; nesâî, tahâre 6)buyurmuşlardır.

Bu hadis, tavsiye hükmünde olup, haram kılmak anlamında değildir. Haram kılınmamış olsa dahi bu gibi tavsiyelere uymaya çalışmak gerekir. Selam ve dua ile…

Banyo yaparken bunları yaparsanız, vesveseye kapılırsınız. Banyoda bazı şeyleri yapmaktan uzak durunuz. İşte onlar:

Banyoda çeşitli adaplar vardır. dinimizi bizi tamamen özgür bırakmamış. yaşantımızda helal, haram ve mekruh, mübah gibi sınırlar da koymuştur. İnsanlar vesvese sorunu ile bazen karşı karşıya kalıyor. Bunun birçok nedeni olsa da, bir tanesi de banyoda yaptığımız bir davranışla da alakası vardır.

Banyo yapılan yere küçük abdest bozmak haram değildir; bundan dolayı bir günah olmaz. Ancak bu durum banyo adabına uygun düşmez. Peygamberimiz bu hususta da önemle durur.

“Sizden biriniz banyo yaptığı yere idrar etmesin. sonra bu idrar ettiği yerden abdest almasın. Vesvesenin çoğu bundan ileri gelir.” (tirmizî, tahâre 17; nesâî, tahâre 6) buyurmuşlardır.

Bu hadis, tavsiye hükmünde olup, haram kılmak anlamında değildir. Haram kılınmamış olsa dahi bu gibi tavsiyelere uymaya çalışmak gerekir. Banyo yaparken bu hususlara dikkat etmeniz, manevi açıdan büyük bir öneme sahiptir.

Banyoda idrar edince bakın ne oluyor? Peygamberimiz uyardı! Banyoda küçük abdesti bozmak!! Dinimiz yaratılış gayemiz olarak bizi tamamen özgür bırakmamış yaşantımıza helal, haram, mekruh ve mübah gibi sınırlar da koymuştur. Müslüman sadece namaz kılarken değil hayatının tüm safhalarında temiz olmalıdır. Çünkü temizlik imanın yarısıdır. Peygamber Efendimiz bir müslümanın her daim Allah’ın huzurunda olduğunu belirtmiş ve bu nedenle müslümanın sürekli temiz ve gusül abdesti almış olarak durması gerektiğini belirtmiştir. Arkadaşlar! Bazen bizi istemsiz bir şekilde öyle düşünceler meşgul eder ki; O düşüncelerden kurtulmak için ne kadar mücadele edersek edelim, buna rağmen daha kötü düşünce bombardımanı yaşarız. Elimizde olmadan içimizden geçen bu saçma sapan düşünceler bizi çok ama çok rahatsız eder. Özellikle namaz kılarken, Kur’an okurken, ezan dinlerken, dua ederken vs durumlarda gelen düşünceler sonucunda kendimizi yargılamaya başlar ve bu düşüncelere hakim olamayız. “Ben neler düşünüyorum böyle. Kafir mi olacağım. Yoksa diden mi çıktım. Şeytanın bile düşünmeyeceği şeyler düşünüyorum.“ şeklinde kendimizi yargılamaya da başlarız. Kişinin kendisiyle olan bu durumu sonucunda kişi kendi kendine mücadele savaşı vermeye başlar ve içinde artık fırtınalar kopacak hale gelir. İnsanlar kendilerini içten içe kemiren vesvese sorunu ile bazan karşı karşıya kalıyor. Bunun birçok nedeni olsa da , bir tanesi de hatta en önemlisi diyebiliriz banyoda yaptığımız bir davranışla alakası vardır. Arkadaşlar, Yaptığımız bazı şeyler var ki kimseye anlatamayız ancak bunu tekrar tekrar yapmaya da devam ederiz. İşte bu durumlardan biri de muhtemelen duş alırken idrarınızı yapmak. Bu davranış belki hoşunuza gidebilir ancak Allah Rasulü (S.A.V) banyoda idrar yapan kimseleri uyarmış ve bununda vesveseye mahal vereceğini ümmetine bildirmiştir. Bir hadisi şerifte Efendimiz: "Sizden biriniz banyo yaptığı yere idrar etmesin. Sonra bu idrar ettiği yerden de abdest almasın. Vesvesenin çoğu bundan ileri gelir." (Tirmizî, tahâre 17; Nesâî, tahâre 6) buyurmuşlardır. Bu hadis, tavsiye hükmünde olup, haram kılmak anlamında değildir. Yani bundan dolayı bir günah olmaz. Ancak haram kılınmamış olsa dahi bu gibi tavsiyelere uymaya çalışmak manevi açıdan büyük bir öneme sahiptir. Dolayısıyla, vesvese gibi insanı kemiren büyük bir imtihanla karşı karşıya kalmamak için Allah Rasulü’nün tavsiyesine uyarak banyodan önce Küçük abdestimizi yapıp, ondan sonra banyoya girmek en güzel hakaret olacaktır.

Bunlar da İlginizi Çekebilir

K-anseri önlüyor, reflü ve miğde sorununu tamamen bitiriyor Yamyam Fare Öyle bir rakam verdi ki... Tuz, Karabiber ve Limon Üçlüsünün Benden Kurtardığı 5 Hastalık..